“Danas smo objavili 23 izvozne dozvole koje su dovele do sklapanja ugovora vrijednih više od USD350 milijardi, od čega je USD109 milijardi u prodaji naoružanja kako bi se povećala sigurnost naših saudijskih partnera”, rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson tijekom konferencije za novinare ,

U priopćenju State Departmenta, Trump i Tillerson su prisustvovali ceremoniji potpisivanja ugovora vrijednih gotovo USD110 milijardi kroz program inozemne vojne prodaje i pisma namjere”.

Riječ je o paketu koji je uključivao prodaju odobrenu od strane Obamine administracija i druge koju još Kongres nije odobrio.

Podijelivši ih u pet kategorija, State Department je priopćio kako će Saudijske Arabija poboljšati graničnu zaštitu i protuterorističke sposobnosti aerostatom, tenkovima, topništvom, protuminobacačkim radarima, oklopnim transporterima, helikopterima i obukom.

Američka agencija za obrambenu sigurnosnu suradnju (DSCA) najavila je da je State Department odobrio prodaju 10 Lockheed Martin 74K aerostata (PTDS) koji se procjenjuju na USD525 milijuna, 48 Boeing CH-47 Chinook helikoptera vrijednih 3,51 milijardu dolara i 152 M1A2S Abrams tenkova u vrijednosti od 1,15 milijardi dolara. Te su obavijesti obilježile službenu obavijest o prodaji prema Kongresu, koji ima 30 dana mogućnost blokiranja prodaje.

Lockheed Martin priopćio je 20. svibnja kako Saudijska Arabija namjerava od njega kupiti opremu vrijednu 28 milijardi dolara što uključuje “približno 150 S-70 helikoptera Black Hawk”. Tvrdi se da je potpisano pismo namjere sa saudijskom tvrtkom Taqnia na završnom sklapanju helikoptera.

U pripremi Trumpovog posjeta, Reuters je izvijestio da Saudijska Arabija želi dodatna BAE Systems Bradley pješačka borbena oklopna vozila i M109 samohodne haubice.

Nejasno je koji bi radari za otkrivanje neprijateljske vatre bili kupljeni, ali to bi mogao biti Lockheed Martin AN/TPQ-53, koji zamjenjuje AN/TPQ-36 i AN/TPQ-37 u američkoj Kopnenoj vojsci.

U kategoriji pomorske sigurnosti, State Department je priopćio kako saudijski paket uključuje Multi-Mission Surface Combatants (MMSC), helikoptere, ophodna plovila i pripadajuće oružane sustave.

DSCA je već obavijestio Kongres o prodaji četiri Lockheed Martin MMSC broda vrijedna 11,25 milijardi dolara, 10 helikoptera Sikorsky MH-60R vrijednih 1,9 milijardi dolara i 30 ophodnih plovila USMI Mk V vrijednih 1,2 milijarde USD.

Boeing je 21. svibnja objavio da Saudijska Arabija namjerava kupiti P-8 Posejdon pomorske patrolne zrakoplove i helikoptere Chinook.

Na zahtjev za 16.000 Raytheonovih setova za konverziju vođenih bombe koje je Obamima administracija blokirala zbog zabrinutosti zbog saudijskih ciljeva u Jemenu, State Department je rekao da će RSAF dobiti “poboljšane mogućnosti preciznog gađanja”.

U kategoriji PZO i raketne obrane, State Department je naglasio kako će Saudijska Arabija dobiti sustave Patriot i Terminal High Altitude Area (THAAD). Saudijsko RZ i PZO već je u procesu nadogradnje svojih bitnica Patriot kako bi mogli koristiti naprednije rakete PAC-3. DSCA tek treba objaviti sporazum o THAAD-u.

U posljednjoj kategoriji se navodi kako će Saudijska Arabija dobiti “opremu koja će modernizirati zapovjedne i kontrolne sustave u svim granama OS kako bi poboljšala ukupnu koheziju i operativnu učinkovitost”, naveo je State Department.

Reuters je izvijestio da će saudijski paket uključivati Lockheed Martin Command and Control, Battle Management i Communications (C2BMC) sustav, kao i satelitske sposobnosti iste tvrtke.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)