Američki State Department odobrio je izraelski zahtjev za 13 brodskih topova 76 mm, priopćila je Agencija za obrambenu sigurnosnu suradnju (DSCA). U priopćenju se navodi kako će jedan top biti korišten za obuku, a preostalih 12 za četiri korvete Saar-6, koju je Izrael naručio, te za postojeće raketne ophodna plovila Saar-4.5.

DSCA je navela kako je glavni dobavljač Leonardova podružnica DRS North America, te je priopćeno kako se predloženi posao, koji uključuje i nabavu pripadajuće opreme, procjenjuje na 400 milijuna USD.

Izraelska mornarica ima osam Saar-4.5 brodova, od kojih je većina opremljena OTO Malera 76 mm topom. To će vjerojatno biti zamijenjeno modernijom verzijom: Leonardo 76/62 Super Rapid, koji je dostupan sa stealth štitom kako bi se smanjio radarski odraz, te uređajem za odabir različitih vrsta streljiva.

Može koristiti Leonardovo streljivo Dart: podkalibarski vođeni projektil za koji se tvrdi da je učinkovita protiv manevrirajućih projektila i malih brodova u modernom pomorskom asimetričnom ratovanju. Super Rapid, Dart streljivo i pripadajući radarski navođen sustav postavljeni na prednji dio topa formiraju sustav STRALES.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)