Američki State Department odobrio je prijedlog prodaje 821 milijuna USD vrijednih raketa SM-2 Block IIIB za potrebe Japana. Američka agencija DSCA, koja nadgleda prodajni program SAD-a u inozemstvu, obavijestila je američki Kongres o mogućoj prodaji, navodi se u priopćenju agencije.

Tokio je zatražio 246 raketa SM-2 Block IIIB, RIM-66-09, javila je agencija. Zahtjev također uključuje i MK 13 MOD 0 Vertikalni Lansirni Sustav, operativni priručnik i tehničku dokumentaciju, inženjering, tehničke i logističke usluge potpore.

Kao jednom od glavnih političkih i ekonomskih igrača u istočnoj Aziji i na Zapadnom Pacifiku, u američkom je interesu da osigura Japanu snažne obrambene sposobnosti, javila je agencija. Projektili će se koristiti za PZO na moru.

Japan trenutno operira sa četiri razarača klase Kongo i dva klase Atago, a koji su opremljeni s Aegis borbenim sustavom i SM-2 raketama. Također, Japan gradi dva nova razarača kao modificiranu klasu Atago. Rakete će se koristiti na tim budućim brodovima te kao dopuna postojećih raketnih zaliha. Glavni izvođači su Raytheon i BAE Systems.