Američki State Department je odobrio paket modernizacije za grčku flotu F-16 vrijedan 15,6 milijardi kuna. Predložena modernizacija, koju je objavila DSCA, pomoći će Grčkoj “za odvraćanje regionalnih prijetnji, jačanju obrane i za izvršenje zadaća u protuterorističkim operacijama”.

Paket nadogradnje za F-16 Block 30, Block 50, Block 52+ trebao bi u konačnici rezultirati podizanjem na standard F-16V. Središte nadogradnje na F-16V standard je APG 83 Active Electronically Scanned Array (AESA) radari, a u ovaj paket za Grčku uključeno je njih 125. Dodatno, paket uključuje 123 Modular Mission računala, 123 LINK-16 Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio Systems, 123 LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI)/Inertial Navigation Systems, and 123 Improved Programmable Display Generators.

Obavijest DSCA je poslana Kongresu koji treba dati zeleno svijetlo, ali to ne znači da će ugovor biti i potpisan. Vrijednost posla i količina opreme često mogu biti predmet izmjena tijekom konačnih pregovora.

op.ur. To znači da je modernizacija 123 aviona u prosjeku vrijedna 20 milijuna USD po avionu. Puno veći iznos bi bio po avionu u slučaju znatno manje narudžbe, te treba istaknuti kako će modernizacija zapravo najviše Grke koštati na Bloku 30 starom već sada 30 godina ( oko 30 milijuna USD). Nadalje, gotovo je sigurno kako su Grci odabrali za modernizaciju najbolje primjerke iz svoje flote F-16, što je praksa svugdje u svijetu, a ono manje vrijedno i za otpis zapravo su ponudili Republici Hrvatskoj, ovdje mislimo na F-16 Blok 30. Ako netko misli da bi se možda kojim slučajem Blok 30 mogao na standard “V” nadograditi nakon 15-20 godina, onda je u krivu, jer će avioni tada imati 50 + godina i bit će elementarna nepogoda za sve na zemlji. Također, nadogradnja grčkih aviona Blok 30 neće tim avionima produžiti životni vijek, kako god okrenuli oni mogu letjeti još 15-20 godina.

Hrvatska ima jasan izbor, a u što se mogu uvjeriti i članovi Povjerenstva: novi borbeni zrakoplovi Gripen C/D “+30” ili F-16 C/D “- 30” godina približno za istu cijenu (platforma, obuka, pričuvni dijelovi, održavanje, prilagodba infrastrukture). 

Američka ponuda za F-16 Blok 70 se ne razmatra iz razumljivih razloga, odnosno zbog cijene koja višekratno prelazi sve realne mogućnosti.

 

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)