Američki državni tajnik Rex Tillerson upozorio je NATO saveznike da povećaju izdvajanja za obranu ili izađu s planovima o proračunskim smjernicama u roku od dva mjeseca.

Tillerson je u svojim prvim razgovorima s kolegama iz NATO-a u Bruxellesu rekao da Washington troši „nesrazmjerno” na obranu u usporedbi sa ostalih 27 partnera, te da očekuje akciju do susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa s drugim čelnicima Saveza 25. svibnja.

Čelnici NATO-a obećali su 2014. zaustaviti smanjenje potrošnje za obranu i pokrenut se prema cilju od 2 posto bruto domaćeg proizvoda u roku od deset godina. Samo četiri članice NATO-a trenutno zadovoljavaju cilj: Britanija, Estonija, Grčka i Poljska.

„Naš cilj bi se trebao dogovoriti na sastanku lidera da će do kraja godine svi saveznici iznijeti smjernice ili planove koje jasno pokazuju godišnje obveze u ispunjavanju postavljenih ciljeva, ” rekao je Tillerson ministrima.

Tillerson nije rekao što će se dogoditi ako europski saveznici i Kanada ne budu poštivali svoja obećanja. Tijekom predizborne kampanje, Trump je tvrdio da ne bi mogao doći u pomoć saveznicima koji ne ispunjavaju svoj dio financijskih obveza, što je pogodilo saveznike u blizini Rusije, poput Estonije, Latvije, Litve i Poljske.

Međutim, Tillerson je nastojao umiriti strahove, rekavši u petak da „je prijetnja protiv jednog od nas, prijetnja protiv svih nas, a mi ćemo odgovoriti u skladu s tim. Mi ćemo podržati sporazume koje smo napravili za obranu naših saveznika.”

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)