Vilnius, 1. rujna 2017. (AFP) – general Ben Hodges, zapovjednik američkih snaga u Europi, pozvao je Rusiju u petak da osigura veći pristup medijima za nadolazeće vojne vježbe, dodajući kako se izjavama Moskve ne može vjerovati. “Ako je Ruska Federacija uistinu zainteresirana za stabilnost i sigurnost, onda budite transparentni, pozovite medije da vide sve što radite “, rekao je Hodges novinarima u Litvi.

Moskva je izjavila kako će na vježbi Zapad 2017 sudjelovati 12.700 vojnika iz Rusije i Bjelorusije od 14. do 20. rujna. Međutim, zapadni dužnosnici priopćili su kako pripreme sugeriraju da će to biti puno veće vježbe, što bi značilo da bi Moskva trebala dopustiti međunarodnim promatračima praćenje vježbe. “Rusi nam nisu dali mnogo razloga da vjerujemo brojkama koje navode, “rekao je Hodges, ponavljajući primjedbe šefa NATO-a Jens Stoltenberga.

Vježbe u zapadnoj Rusiji i Bjelorusiji izazivaju nelagodu u Poljskoj i baltičkim državama, premda je Moskva inzistirala da će oni biti “čisto obrambeni “u prirodi.  “Mislim da će sve ovo biti riješeno i svi će biti opušteni ako Ruska Federacija pozove medije da prate sve što rade”, rekao je Hodges.

Ranije ovog tjedna Sjedinjene Države poslale su dodatne borbene zrakoplove i satniju američke vojske da pojača svoju nazočnost u Litvi tijekom održavanja vježbe. NATO je također razmjestio oko 1.000 vojnika u svakoj od baltičkih država i Poljskoj kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog ruskih namjera nakon ruske aneksije Krima. “Osjećam se uvjeren u sposobnost odvraćanja sa snagama kojima raspolažemo. Ali također moramo uvijek biti budni “, rekao je Hodges.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)