Američka vojska razmišlja o slanju raketne bitnice Patriot u baltičku regiju za potrebe NATO vježbi koje se održavaju ovog ljeta, rekli su američki dužnosnici obrane, premda bi taj potez bio samo privremen. Govoreći novinarima u Vilniusu u utorak navečer, dvojica američkih obrambenih dužnosnika su rekla kako Sjedinjene Države povećaju sredstva PZO u regiji u sklopu multinacionalnih zrakoplovnih vježbi.

Taj potez dolazi usred povećane napetosti s Rusijom, koja u rujnu održava velike vojne vježbe u Bjelorusiji i Kalinjingradu. Ruska vojna vježba “Zapad” će biti prezentacija ruskog vojnog hardvera i nadogradnje postojećih sustava u zapadnoj vojnoj regiji, priopćili su dužnosnici. Moskva je prošle godine razmjestila rakete Iskander u svoju eksklavu Kalinjingrad, koja graniči s Litvom i Poljskom.

Šef Pentagona Mattis bio je u Litvi u posjeti njemačke borbene skupine NATO-a. Na kratkoj konferenciji za novinare s litavskom predsjednicom Dalijom Grybauskaite, Mattis je odbio komentirati trajno postavljanje rakete Patriot.  “Mi ćemo donijeti te odluke u dogovoru s vladom Litve”, kazao je.

“Svatko zna da ovo nije napadačka sposobnost”. Patriot je mobilni sustav protuzračne obrane kojeg proizvodi Raytheon, a namijenjen je za presretanje taktičkih balističkih raketa, niskoletećih krstarećih raketa i zrakoplova. Mattisovo putovanje u Litvu prvo je u istočnu Europu u svojstvu ministra obrane, a njegov sastanak s Grybauskaitom, vrlo velikim kritičarem ruskog vođe Vladimira Putina, mogao bi se tumačiti kao signal za Moskvu.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)