Defender.hr je imao uvid u komercijalnu izraelsku ponudu za isporuku 12 F-16 Barak koja iznosi 475.000.000 milijuna USD. Nakon što smo analizirali stavke ponude potrdili su se naše sumnje vezane uz stvarne troškove i otplatne godišnje rate. Upravo ono što smo navodili kao stvarni godišnji trošak.

Naime, MORH je javno objavio podatak i projekciju troškova od 2021. u visini 500 milijuna kuna za nabavu F-16 Barak. Taj trošak se odnosi na izraelsku ponudu u kojoj su navedeni logistička potpora i usluge održavanja, popravaka i potpore za samo prve 3 godine.

Što je sa preostalih sedam godina kada su u pitanju logistička potpora i usluge održavanja?

Naime, trošak logističke potpore za letenje u RH za tri godine (pričuvni dijelovi, tri pričuvna motora, potrošni materijal, dokumentacija, zemaljska oprema za letenje, paket za pregled svakog motora iznosi ukupno 64 milijuna USD.

Usluge održavanja, popravaka, i potpore letenja za tri godine uključujući i trošak izraelskog osoblja u RH iznosi 43.1 milijun USD.

Dakle ukupan logistički trošak s održavanjem i popravcima iznosi 107,1 milijun USD., ali za tri godine. Ako bi na isti način kalkulirali troškove, za preostalih sedam godina troškovi bi iznosili 250 milijuna USD, ali to bi bio minimum, jer s tako starim zrakoplovima troškovi se iz godine u godinu povećavaju. Ali, uzet ćemo ukupan minimalan trošak od oko 250 milijuna USD za 7 godina.

Podijelimo li ovaj trošak po godinama on će iznosit 35,7 milijuna USD, dakle 230 milijuna kuna godišnje.

Dodamo li to otplatnoj projiciranoj rati od 500 milijuna kuna dolazimo do približno realne minimalne godišnje rate od oko 730 milijuna kuna.

Dakle, prve tri godine 500 milijuna kuna, a potom preostalih 7 godina po 730 milijuna kuna.

Međutim, ovdje dolazimo do sljedećeg problema. Naime, prvotno je planirano da bi prva dva zrakoplova stigla 2020., dodatna četiri u 2021., a šest tek 2021.

Praktički, pogledamo li onaj gore logistički paket, on se odnosi na period 2020-2022. dakle prve 3 godine iz ponude, kada bi se eskadrila postupno tek kompletirala košta ukupno 107 milijuna USD.

Pa koliko bi zapravo onda stvarni logistički troškovi ove eskadrile bili da je u funkciji bilo svih 12 borbenih aviona već 2020?

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)