Sjedinjene Države, Švedska i Italija odgovorile su na zahtjev Bugarske u vezi ponuda za isporuku do 16 borbenih zrakoplova, priopćilo je ministarstvo obrane u Sofiji. SAD su ponudile isporuku novih F-16 ili F-18 zrakoplova, Švedska – novi Gripen dok je Italija ponudila rabljene zrakoplove Eurofighter, priopćilo je ministarstvo obrane. (op.autora: Izrael je očito povukao svoju ponudu u posljednji čas u dogovoru sa SAD-om).

Očekuje se da će radna skupina koju imenuje premijer završiti evaluaciju ponuda do 19. listopada, iako se rok može produžiti. Po završetku procjene, druga radna skupina koju je također imenovao premijer održat će razgovore s ponuđačima o poboljšanju uvjeta ponude, odnosno FINAL BEST OFFER, priopćilo je ministarstvo.

Bugarska je u srpnju poslala zahtjeve za ponudama za isporuku do 16 novih ili rabljenih višenamjenskih borbenih zrakoplova u sedam zemalja – SAD, Portugal, Francuska, Njemačka, Izrael, Italija i Švedska.

Bugarska je tražila ponude za isporuku novih ili rabljenih F-16 i F / A-18 Super Hornet zrakoplova iz Sjedinjenih Država, novog ili rabljenog Dassault Rafale iz Francuske, Gripena C/D iz Švedske, novih Eurofighter 3 Tranche zrakoplova iz Njemačke i Eurofighter tranche 1 borbene zrakoplova iz Italije, te F-16 iz Portugala i Izraela.

Bugarski parlament odobrio je u lipnju plan za nabavu borbenih zrakoplova kompatibilnih s NATO-om, kako bi zamijenio staru flotu ruskih MiG-29. Prema planu, zrakoplovi će biti nabavljeni u dvije faze.

Prva faza projekta predviđa kupnju ne manje od osam zrakoplova, ukupno oko 1,1 milijarde dolara. Prva faza također predviđa pružanje integrirane logističke podrške za trogodišnje razdoblje, usluge obuke i opremu za vježbanje, kao i zemaljsku oprem.

Bugarska je 2016. godine pokrenula natječaj za nabavu novog tipa borbenih zrakoplova, ali u rujnu 2017. godine ad hoc parlamentarni odbor osnovan za nadzor postupka odabira preporučio ponovno pokretanje postupka, rekavši da je jedan od sudionika natječaja bio nepravedno diskvalificirani iz utrke.

NATO je priopćio ranije ovog mjeseca kako očekuje da će se obrambeni izdatak Bugarske povećati na 1,56% BDP-a. Bugarska obrambena potrošnja iznosila je 1,26% BDP-a 2016. godine.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)