Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da će Hrvatska do 2022. imati 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova, a ključni parametri njihova izbora bit će karakteristike i sposobnosti zrakoplova, cijena, međudržavni sporazum i paket gospodarske suradnje, prenosi HINA.

Ministarstvo obrane do utorka u 14 sati dobilo je četiri ponude za nabavu višenamjenskih bobenih zrakoplova od Sjedinjenih Država, Izraela, Grčke i Švedske. S kim će Hrvatska ući u posao znat će se u iduća dva mjeseca.

“Sjedinjene Države nude novi F16, Izrael polovni F16C, Grčka polovni F16C, a Švedska nove Gripene”, otkrio je ministar Krstičević nakon susreta s njemačkom ministricom obrane Ursulom von der Leyen u Zagrebu.

Ponuditelji su u utorak imali po sat i pol vremena prezentirati svoje ponude, a na njihovom predstavljanju su bili prisutni predstavnici ureda premijera i predsjednice, MORH-a, Glavnog stožera Oružanih snaga, i Ureda predsjednice, državnog odvjetništva, te stručne skupine odgovorne za provedbu nabavke višenamjenskog borbenog zrakoplova.

“Ključan parametar za odluku su, osim karakteristika i sposobnosti aviona, međudržavni sporazum, cijena i paket gospodarske suradnje”, naglasio je ministar.

Istaknuo je kako je za rok nabave zrakoplova određena 2020. godina, kad Hrvatska prvi put predsjeda Europskom unijom i kada će se slaviti 25. godišnjica Oluje.

“Namjera nam je tada pokazati dva borbena aviona na hrvatskom nebu, u rukama hrvatskih pilota”, rekao je Krstičević.

Idućih šest zrakoplova nabavit će se 2012., a 2022. još četiri, čime će ih svekupuno biti dvanaest.

Op.ur. SAD je nudeći posve novi borbeni zrakoplov F-16 V pokazao kako mu zapravo nije stalo da RH nabavi F-16 uopće, jer je novi F-16 jednostavno preskup i za puno bogatije zemlje, a to Amerikanci znaju. Međutim, za razliku od RH, SAD se itekako trudi s Rumunjskom pronaći načina kako isporučiti još 24 rabljena borbena zrakoplova F-16, znatno jeftinija od novog. Hrvatskoj tu mogućnost nisu ponudili. Primjerice, 19 borbenih zrakoplova F-16V s logističkim paketom potpore i opreme, ali bez naoružanja koštaju Bahrein ukupno 2.8 mlrd USD. Dakle, oko 150 milijuna USD po zrakoplovu.

 

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)