Dana 16. i 17. svibnja 2017. godine u Briselu su održani sastanci Vojnih odbora EU i NATO-a u formatu Načelnika Glavnih stožera zemalja članica. Na sastancima su predstavljene teme od najvećeg značaja za vojne odbore EU i NATO-a i dane preporuke kako preoblikovati političke ciljeve u vojnu stvarnost, te kako ostvariti opipljive, koherentne i održive efekte koji utječu na strategijsko okruženje čineći ga mirnijim i sigurnijim.

Naglasak je dan na dvije teme koje su visoko na političkoj agendi, projiciranje stabilnosti kako bi se ojačala sigurnost izvan granica organizacija te unaprijeđenje uloge NATO-a u borbi protiv terorizma, s težištem na južne granice organizacija, Bliski istok i Sjevernu Afriku. Također, naglašena je potreba daljnje suradnje NATO-a i EU u pomoći Iraku i partnerskim zemljama Sredozemlja.

Delegacije su informirane o tijeku misije Resolute Support u Afganistanu, te je naglašena potreba daljnjeg razvoja afganistanskih obrambenih i sigurnosnih snaga kao vitalnog doprinosa stabilnosti te zemlje u cilju osiguranja vlastite sigurnosti i ekonomskog i socijalnog razvoja u skladu s četverogodišnjim planom.

Razgovaralo se i o jačanju transatlantskih veza kao i o pravednoj raspodjeli tereta u smislu fokusiranja na ciljeve i prioritetna područja u kojima NATO treba unaprijediti svoje sposobnosti, a koja se odnose na sve domene u kojima je potrebna vojna prisutnost.
Prezentirana je i strategijska analiza utjecaja Rusije u drugim zemljama, kao i sveukupnost NATO-ovih zadaća u cilju razvoja preporuka u vezi s sposobnostima i resursima potrebnim za izvršenje NATO-ovih zadaća.

Više na: NATO 177th Military Commitee in Chiefs of Defence Session
Tekst: Goran Krizmanić/KNGS
Foto: Ivan Turkalj/KNGS i nato.int

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)