Oružane snage iz 20 zemalja okupile su se na sjeveru Saudijske Arabije na vojnoj vježbi, objavila je službena novinska agencija SPA. “Sjeverni grom” vojna vježba koja uključuje kopnene, pomorske i zračne snage šalje “jasnu poruku” da su Rijad i njegovi saveznici “ujedinjeni u suočavanju sa svim izazovima u očuvanju mira i stabilnosti u regiji”, objavila je SPA.

Saudijska Arabija trenutno vodi vojnu kampanju protiv pro-iranskih pobunjenika u susjednom Jemenu. U prosincu prošle godine, formirala je novu koaliciju 35 članica za borbu protiv terorizma u islamskim zemljama.

SPA nije precizirala kada će vojna vježba početi ili koliko dugo će trajati. Međutim, agencija je nazvala vježbu “najvažnijom i najvećom u povijesti regije”, u smislu broja zemalja koje sudjeluju i naoružanja koje će se koristiti.

Dvadeset zemalja će sudjelovati na vježbi, od kojih je pet partnera u Vijeću za suradnju u Zaljevu te Čad, Egipat, Jordan, Malezija, Maroko, Pakistan, Senegal i Tunis, dodaje se.

Saudijski izvor je izjavio da će se članice nove Saudijske koalicije u “borbi protiv terorizma” okupiti u Saudijskoj Arabiji sljedećeg mjeseca, po prvi put javno.