Krajem prošlog mjeseca, u Estoniji, Latviji i Rumunjskoj završio je privremeni razmještaj borbenih zrakoplova iz Francuske, Portugala, Španjolske i Velike Britanije, a njih su zamijenili zrakoplovi partnera iz Belgije, Kanade i Njemačke.

Šest Eurofightera njemačkih zračnih snaga iz baze Wittmund su preuzeli dužnosti u bazi Ämari u Estoniji, preuzimajući misiju od četiri borbena zrakoplova francuskih zračnih snaga Dassault Mirage 2000-5. Njemačka misija trajat će osam mjeseci, a sadašnje osoblje bit će zamijenjeno elementima iz sastava 71. eskadrile u siječnju 2019.

Odmah po preuzimanju dužnosti, dana 31. kolovoza dežurni dvojac Eurofightera podignut je kako bi kako bi istražili par neidentificiranih zrakoplova u međunarodnom zračnom prostoru koji su kasnije identificirani kao ruski zrakoplovi Antonov An-26 i Ilyushin Il-76 transport.

Litavska zrakoplovna baza Šiauliai sada je privremen dom za četiri belgijska borbena zrakoplova F-16 koji su preuzeli vodstvo u misiji nadzora zračnog prostora nad Baltikom nakon odlaska Portugala i Španjolske, koji su imali razmještene F-16 i Eurofightere od svibnja.

Četiri britanska Eurofightera također su završili svoju misiju u rumunjskoj bazi Mihail Kogălniceanuair, a zamijenili su ih kanadski Boeing CF-18 koji su došli iz zrakoplovne baze Quebec, te će do prosinca djelujući u suradnji s rumunjskim zračnim snagama.

U međuvremenu, četiri borbena zrakoplova Eurofighter iz sastava talijanskih zračnih snaga stigli su u Keflavík na Island, u sklopu NATO-ove šire odgovornosti za nadzor zračnog prostora. Zrakoplovi su stigli iz zrakoplovne baze Grosetto uz pomoć tankera Boeing KC-767A, te će operirati od 13. rujna do 3. listopada.

“Osim potpore nordijskom savezniku, misija nudi vrijednu priliku za obuku Talijanskom ratnom zrakoplovstvu, čije će se posade uvježbavati na jedinstvenom zemljopisnom prostoru i jačati sposobnosti operacija u nepoznatom zračnom prostoru”, priopćio je NATO.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)