Washington, 24 siječanj 2017 (AFP) – Američki ministar obrane James Mattis uvjeravao je NATO saveznike u ponedjeljak kako je Washington u potpunosti predan vojnom savezu usprkos izjavama predsjednika Donalda Trumpa da je riječ o zastarjeloj organizaciji. Prvog radnog dana Mattis je razgovarao telefonom s glavnim tajnikom NATO-a Jens Stoltenbergom te britanskim i kanadskim kolegom. Mattis je tijekom razgovora naglasio nepokolebljivo opredjeljenje Sjedinjenih Država za NATO savezom, rekao je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

Mattis je istaknuo kako će Sjedinjene Države i Velika Britanija uvijek uživati u jedinstvenom bliskom odnosu, što se odražava u obrambenim vezama koje su temelj američke sigurnosti.  Britanska premijerka Theresa May posjetit će Washington u petak, kao prvi strani lider koji će se susresti s Trumpom otkako je preuzeo dužnost.
U svom razgovoru sa Stoltenbergom, Mattis, koji je ranije obnašao visoke vojne dužnosti u NATO savezu, istaknuo je ključnu ulogu NATO-a za transatlantsku sigurnost.

“Dvojica čelnika razgovarali su o važnosti zajedničkih vrijednosti i Mattis je naglasio kada je u potrazi za saveznicima s kojima bi branio ove vrijednosti, Sjedinjene Američke Države uvijek počinju s Europom “. Stoltenberg je kasnije rekao nakon razgovora da je imao “odličnu raspravu”, a Mattisa je opisao kao “snažnog prijatelja NATO-a u Pentagonu.”

DoD photo by Air Force Tech. Sgt. Brigitte N. Brantley

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)