KABUL, 12. srpnja 2016. (Hina/AFP) – Američki ministar obrane Ashton Carter u utorak je za kratkog posjeta Kabulu ponovio podršku Sjedinjenih Država u borbi protiv terorizma i odao počast afganistanskim snagama.

Prvi čovjek Pentagona obećao je da će Sjedinjene Države nastaviti borbu protiv terorista posvuda u svijetu gdje mogu prijetiti američkim te interesima njihovih saveznika.

Također je zajamčio da će Amerikanci raditi s Pakistanom protiv svakog oblika terorizma i protiv bilo kakvog terorizma s pakistanskog teritorija. Afganistan redovito optužuje Pakistan da pruža utočište talibanskim pobunjenicima.

Ashton Carter stigao je u Afganistan iz Bagdada, dan pošto su se Sjedinjene Države i NATO obvezali zadržati vojnu nazočnost u toj zemlji.

Carter je razgovarao s američkim zapovjednikom NATO-ove operacije “Odlučna potpora”, generalom Johnom Nicholsonom, a u predsjedničkoj palači sastao se s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem i s njime održao konferenciju za novinare.

Nakon odlaska većine stranih postrojbi krajem 2014. godine afganistanske snage sigurnosti su u borbi protiv talibana i organizacije Islamske države platile visoki danak s više od 5000 mrtvih.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je prošli tjedan odluku da zadrži 8400 američkih vojnika u Afganistanu do kraja njegova mandata početkom 2017. umjesto početnog smanjenja s 9800 na sadašnjih 5500.

Oko 13.000 ljudi, od kojih su tri četvrtine Amerikanci, raspoređeno je Afganistanu.

Države članice NATO-a obećale su na summitu prošli tjedan u Varšavi da će zadržati oko 12.000 ljudi iz 41 zemlje, najmanje do 2017. te da će nastaviti financijski pomagati afganistansku vojsku i policiju do 2020. s približno 5 milijarda dolara u 2017. od kojih 3,5 milijardi daju Sjedinjene Države.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)