SEUL, 4. ožujka 2016. (Hina/AFP) – Seul i Washington će u petak početi razgovarati o mogućem postavljanju američkog proturaketnog štita u Južnoj Koreji kao odgovor na sjevernokorejsku prijetnju, čemu se susjedna Kina oštro protivi.

Južnokorejsko ministarstvo obrane dodalo je da će tema tog prvog sastanka biti moguće lokacije, cijena i rokovi za postavljanje američkog proturaketnog štita nazvanog Terminal High Altitude Area Defence System (THAAD).

Sustav THAAD ispaljuje rakete za presretanje i uništavanje balističkih raketa dok su još izvan atmosfere ili su tek u nju ušle, u zadnjoj fazi leta.

Seul i Washington su najavili razgovor o postavljanju proturaketnog štita pošto je Sjeverna Koreja 7. veljače ispalila raketu dugog dometa, nakon nuklearnog pokusa 6. siječnja.

No prvi službeni pregovori dvoje saveznika o toj temi odgođeni su zbog protivljenja Pekinga i Moskve.

Kina smatra američki štit prijetnjom svom programu nuklearnog odvraćanja ocijenivši da se moćni radar THAAD-a može iskoristiti za nadzor ispaljivanja njezinih raketa.

Kina je glavni trgovinski partner Južne Koreje koja je sve dosad, s obzirom na protivljenje Pekinga u vezi s time, nije htjela počinjati službene pregovore o postavljanju THAAD-a.

No činjenica da Sjeverna Koreja uporno nastavlja raditi na svom nuklearnom i balističkom programu utjecala je na promjenu Seulova stajališta.

Sustav THAAD je već postavljen na američkom otoku Guamu, u zapadnom Pacifiku. I Japan razmišlja o mogućnosti nabave tog sustava.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)