Obrambena i sigurnosna kompanija Saab sudjeluje na Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji ASDA 2017 u Splitu. Tijekom prvog dana izložbe, velik broj posjetitelja
isprobao je letačke sposobnosti borbenog zrakoplova Gripen u simulatoru Gripenove pilotske kabine, među kojima i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica
Oružanih snaga RH, Kolinda Grabar – Kitarović. Saabov štand u sklopu izložbe posjetio je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane, Damir Krstičević te drugi vojni i politički dužnosnici.

Ovo je četvrti put da Saab sudjeluje na ASDA izložbi, na kojoj će predstaviti širok portfelj svojih obrambenih rješenja posjetiteljima i stručnjacima. To uključuje rješenja za civilnu sigurnost, borbene sustave za kopnene snage te borbene zrakoplove Gripen. Replika ovog smart borbenog zrakoplova, koji je Saab po prvi put doveo u Hrvatskoj, bit će dostupna posjetiteljima do petka, 28. travnja, kada službeno završava izložba ASDA.

“Saab je sudjelovao na svakoj ASDA izložbi do sada, što vidi kao dodatan način za jačanje odnosa između Švedske i Hrvatske“, istaknuo je Pierre Gauffin, direktor Gripena u Hrvatskoj. „Raduje nas što je simulator Gripenove kabine izazvao toliki interes.

Njime smo omogućili posjetiteljima da nauče više o specifičnostima ovog pametnog borbenog zrakoplova te da vide svijet iz perspektive pilota Gripena.“

Uz Gripen, posjetitelji mogu saznati više i o drugim Saabovim obrambenim rješenjima te isprobati simulatore oružja namijenjene kopnenim snagama. To uključuje AT4, Carl-Gustaf M4 i NLAW koji korisnicima pružaju potrebno iskustvo za osnovne, kao i taktičke treninge. NLAW simulator reagira na odabrani način napada te na temelju njega, simulira stvarnu putanju leta i ponašanje projektila.

Saab će također predstaviti i tzv. stand-off streljivo Taurus, koje uporabom vrhunske tehnologije ostvaruje iznimnu preciznost. ASDA je međunarodna izložba naoružanja i vojne opreme koja se po četvrti put održava u Splitu, u Spaladium Areni. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH i uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Ove će godine okupiti više od 130 izlagača iz više od 20 zemalja, među kojima je i Saab, te više od 30 međunarodnih delegacija.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)