U nastojanju povećanja složenosti godišnje bilateralne pomorske vježbe s Indijom SIMBEX 2017, Ratno zrakoplovstvo Singapura (RSAF) po prvi je put na vježbu poslalo višenamjenske borbene zrakoplove F-15SG uz brodove Ratne mornarice Singapura (RSN).

Zrakoplovi F-15SG debitirali su tako na singapursko-indijskoj vježbi (SIMBEX) 2017., koja je trajala od 18. do 24. svibnja u Južnokineskom moru. U obalnoj fazi vježbe domaćin je bio Singapur u bazi Changi. Osim dva F-15SG-a, RSAF je također sudjelovao i sa dva zrakoplova F-16 i zrakoplovom Fokker-50 za nadzor.

Indijska mornarica sudjelovala je s dvije fregata klase Shivalik (F7), INS Shivalik (F 47) i INS Sahyadri (F 49), korvetom klase Kamorta (P 28), logističkim brodom klase Jyoti (A 58) i patrolnim zrakoplovom P8-I. U međuvremenu, RSN je uveo u vježbu i dvije fregate klase Formidable, RSS Formidable (68) i RSS Supreme (73), te korvetu klase Victory.

Uključivanje RSAF zrakoplova u SIMBEX, koji je posljednjih godina bio u velikoj mjeri samo pomorska vježba, dokaz je njezine sve veće složenosti i opsega, izjavio je ministar obrane Singapura. Pored obuke u protupodmorničkoj borbi, vježba je također je uključivala elemente pomorske zaštite, PZO i protubrodske borbe.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)