Singapurska vojska nabavila je raketni sustav kratkog dometa Raffael Advanced Defence Systems Spike (SR) kao oružje nove generacije za pješačke postrojbe, donosi Jane’s sa Open House 2017 održanog od 27. do 29. svibnja. Spike SR zamjenjuje starije sustave Saab Bofors Dynamics 84 mm Carl Gustaf i sada je “potpuno operativan”. Primarno ga koristi pješaštvo, premda ga mogu upotrijebiti i komandosi kao i garda ovisno o zahtjevima misije.

Spike SR je najnoviji i najkompaktniji član Rafaelove Spike obitelji “fire and forget”. Specifikacije koje je objavila vojska opisuju sustav dužine 970 mm, s ukupnom težinom od 9,8 kg uključujući raketu, kontrolnu jedinicu (CLU) i bateriju.

Spike SR uključuje inovativni i fiksni dan/noć elektro-optički (EO) tragač. SR ima kratki ciklus aktivacije za pokretanje za manje od šest sekundi. Osnovna Spike SR konfiguracija ima visoko eksplozivnu protuoklopnu (HEAT) bojevu glavu koja zahvaća statične i pokretne oklopne ciljeve. Međutim, tijekom 2016. godine Rafael je uveo u uporabu novu glavu “penetration blast fragmentation (PBF)” koristeći tehnologiju koju je zajednički razvila Singapurska obrambena agencija za znanost i tehnologiju (DSTA) i podružnica tvrtke Dynamit Nobel Defence za 90mm MATADOR – za postrojbe koje djeluju u urbanim sredinama. Minimalni i maksimalni efektivni domet je od od 100-1000 m, premda Rafael sada navodi visoku vjerojatnost pogotka pokretnih ciljeva u rasponu od 50 m do 1500 m.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)