U idućih deset godina Slovačka bi mogla izaći iz NATO-a, izjavio je utorak bivši slovački premijer Jan Čarnogurski. ‘Savez ni na koji način ne čuva našu zemlju. Slovačka ni s jednom državom nije u sukobu, dok članstvo u NATO-u uvlači Bratislavu u umjetno stvaranje sukoba s Rusijom. Stoga je vrlo moguće da u idućih 10 godina Slovačka izađe iz NATO-a’, rekao je Čarnogurski u razgovoru za moskovsku Izvestiju.

Kako je naveo Čarnogurski, Sjevernoatlantski savez se pokazao nesposobnim u suprotstavljanju suvremenim prijetnjama s kojima se suočavaju europske članice NATO-a, kao što je međunarodni terorizam i izbjeglički val.

Inače, u Slovačkoj je više od 200.000 ljudi potpisalo peticiju kojom se od službene Bratislave traži organiziranje referendum o istupanju iz NATO saveza. Slovačka je u NATO ušla 1999. godine – zajedno sa Češkom, Mađarskom i Poljskom, a sve četiri zemlje nisu održale referendum po tom pitanju.

Prema istraživanju slovačkog javnog mnijenja, gotovo polovica stanovništva želi da njihova zemlja bude vojno neutralna. Za provedbu referenduma o istupanju iz NATO-a potrebno je prikupiti 350.000 potpisa.

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)