Slovačka vlada u srijedu je odobrila kupnju 14 američkih borbenih zrakoplova tipa F-16 Block 70/72 za 1,6 milijarda eura, kojima će zamijeniti dosadašnje zastarjele sovjetske MiG-ove 29. “Na temelju više analiza izabrali smo najbolje rješenje”, rekao je ministar obrane Peter Gajdos.

Istaknuo je da američki zrakoplovi ispunjavaju najzahtjevnije slovačke potrebe i da su “bez premca kada je posrijedi cijena”. Slovačkoj vladi više je odgovarala američka ponuda od švedske. Šveđani su nudili svoje zrakoplova JAS-39 Gripen.

Premijer Peter Pellegrini je izjavio da je vrijednost ugovora gotovo 1,6 milijarda eura te da uključuje obuku, streljivo i logistiku. Gajdos je rekao da je američka administracija bila odmah spremna za potpisivanje ugovora, a da je švedska željela pregovarati o uvjetima jedino nakon njegova zaključenja.

Premijer je kazao kako je ponuda američke vlade ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija i tehnički najbolja. U smislu troška tijekom 30-godišnjeg životnog ciklusa, Pellegrini je rekao kako je ponuda za F-16 osam posto jeftinija od Švedske ponude za JAS-39 C / D Gripen. Ipak, početna ulaganja u američke strojeve veća su za nekoliko stotina milijuna eura u odnosu na švedske.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)