Slovačka je odlučila odgoditi planiranu nabavu borbenih zrakoplova zbog modernizacije svojih kopnenih snaga koja je u tijeku, izjavio je slovački ministar obrane Petar Gajdoš, a što znači kako će to produžiti ovisnost slovačkog ratnog zrakoplovstva o Rusiji. Slovačka je bila u pregovorima s nekoliko dobavljača borbenih zrakoplova iz zapadnih zemalja u posljednje dvije godine s ciljem zamjene stare flote borbenih zrakoplova MiG-29. Ministar je spomenuo pregovore u vezi nabave F-16 i Gripena. Susjedne Mađarska i Češka operiraju sa Gripenom. Očekivalo se kako će Slovačka donijeti odluku do konca ovog mjeseca, ali je Gajdoš rekao kako će ona biti prolongirana na neko vrijeme.

“Moramo modernizirati naše kopnene snage koju se stup naše obrane. Dok radimo na obnovi zrakoplovstva treba reći kako KoV nije obnavljan desetljećima”, rekao je Gajdoš. Slovačka planira potrošiti 6.5 mlrd EUR do 2030. kako bi modernizirala KoV, piše u strateškom dokumentu ministarstva obrane koji je objavljen prošlog tjedna i koji kreće u raspravu početkom 2018.

Slovačka planira povećati izdvajanja za obranu sa 1.1% BDP-a na 1.6% do 2020. i 2% do 2024. Premijer Robert Fico je izjavio prošlog mjeseca kako Slovačka treba odabrati “europska rješenja” za KoV, ako želi biti dio jezgre jačeg integriranja EU. Vlada je već u svibnju odobrila plan vrijedan 1.2 mlrd EUR za zamjenu zastarjelih oklopnih transportera.
Slovačka ima ugovor za održavanje flote 12 MiG-29 do jeseni 2019. Ako ne naruči nove zrakoplove, biti će nužno da obnovi i produži ugovor na 18-24 mjeseca obzirom kako je to vrijeme isporuke novog borbenog zrakoplova.