Dana 28. rujna, slovačka Vlada je dala suglasnost za prijedlog ažurirane verziju Bijele knjige obrane Republike Slovačke, u kojoj se govori o razvoju slovačke obrambene strategije, transformaciji oružanih snaga i njihovom trenutnom statusu te definiranju budućih zadaća.

“Mi znamo za situaciji u Ukrajini i na Krimu,” rekao je ministar obrane Peter Gajdoš, prenosi TASR. “Terorističke prijetnje, ekstremizmi i migracijski valovi su utjecali na proces i izgradnju sustava obrane, ne samo u Slovačkoj nego i u Europi.” Prema njegovim riječima, novi dokument naglašava potrebu da Slovačka bude sposobna samostalno braniti teritorij.

Ažurirana Bijela knjiga se temelji na Bijeloj knjizi iz 2013., koja je odobrena od strane prethodne vlade (2012-16), te će ponuditi viziju razvoja OS Slovačke do 2030. godine.

U dokumentu, Ministarstvo obrane navodi da su slabe točke i dalje u sposobnostima Oružanih snaga, uglavnom se pripisuje dugotrajnom nedostatnom financiranju i neučinkovitim upravljanjem resursa u prošlosti. Posljedice uključuju zastarjelu opremu i naoružanje, neadekvatno trajanje i kvalitetu obuke te nisku interoperabilnost sa savezničkim snagama.

Također, Vlada je odobrila povećanje broja vojnika. Do kraja 2017. godine, broj bi se trebao povećati za 578 te bi iznosio više od 17.000. Također 833 civilnih službenika će biti zaposleno, čime će ukupan broj do kraja iduće godine narasti na 4800.