LJUBLJANA, 1. prosinca 2015. (Hina) – Slovenska ministrica za obranu Andreja Katič i srbijanski ministar obrane Bratislav Gašić potpisali su u utorak u Ljubljani bilateralni sporazum o vojno-tehničkoj suradnji koji predviđa jačanje suradnje Slovenije i Srbije na području obrambene logistike i vojne industrije.

“Očekujemo poticaj suradnje istraživačkih i tehnoloških ustanova te poduzeća na polju istraživanja, razvoja naoružanja i druge opreme”, rekla je nakon potpsivanja sporazuma slovenska ministrica Katič.
Uz to, nastavit će se suradnja na području standardizacije i kodifikacije, razmjene iskustava i obrazovanja kadrova, a posebna radna skupina koju treba formirati bavit će se konkretnim projektima kojima bi se dvije zemlje mogle kandidirati za sredstva Europske obrambene agencije (EDA), dodala je Katič.
Dvoje ministara dosadašnju su suradnju na području obrane ocijenili uspješnom, rekavši da se to potvrđuje u redovnim susretima ministara obrane i načelnika glavnih stožera vojski obiju država.
Katič i Gašić složili su se u ocjeni kako je suradnju moguće unaprijediti zajedničkim vojnim vježbama i osposobljavanjem vojnih specijalaca i dočasnika.