Vlada Republike Slovenije je na jučerašnjem sastanku obaviještena o postupku nabave borbenih vozila 8×8 za potrebe ustrojavanja Srednje borbene skupine i namjere priključenja Slovenije multinacionalnom programu nabave vozila BOXER njemačke proizvodnje u sklopu međunarodne europske organizacije za vojne nabave OCCAR.

Ministarstvo obrane ima u sklopu dugoročnih i srednjoročnih obrambenih programa 2016-2020, planove koji definiraju opremanje slovenskih oružanih snaga s borbenim vozilima na kotačima 8 x 8. Za realizaciju investicija programa 8×8, Ministarstvo obrane u skladu s Uredbom o jedinstvenoj metodologiji za pripremu i obradu investicijske dokumentacije u području obrane priprema i ovjerava potrebnu investicijsku dokumentaciju. Ministarstvo obrane ima osigurana sredstva u financijskom planu Ministarstva za godine 2018. i 2019. godine za realizaciju projekta BKV 8 x 8

BKV 8 x 8 s odgovarajućim naoružanjem može se dobiti na nekoliko različitih načina ili različitim postupcima. Istraživanjem tržišta sljedeće opcije imaju pravnu osnovu temeljem Direktive 2009/81/EU o nabavi za potrebe obrane i sigurnosti i Zakona o javnoj nabavi u području obrane i sigurnosti:

– izvršenje ugovora jednim od postupaka koje definira Zakon o javnoj nabavi u području obrane i sigurnosti;

– Provedba postupka “government to government”, između članica EU ili s trećom zemljom. Takvi ugovori nisu obuhvaćeni odredbama ZJNP-a;

– izvršenje postupka nabave koji se dodjeljuje u skladu s međunarodnim pravilima. U praksi, većina ugovora na temelju tih iznimaka provodi se putem međunarodnih organizacija, NATO agencija za podršku i nabave (u daljnjem tekstu: NspA) i Organizacije za zajedničku suradnju u nabavi vojne opreme (u daljnjem tekstu OCCAR);

– izvršenje postupka nabave sukladno članku 346. Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Na temelju provedenog istraživanja tržišta i odobrene investicijske dokumentacije, a uzimajući u obzir slabosti i rizike u načinima i metodama odabira dobavljača BKV 8 x 8, Ministarstvo obrane usvojilo je sveobuhvatan najprikladniji postupak nabave BKV 8 x 8 u sklopu postojećeg multinacionalnog programa nabave BOXER unutar međunarodne organizacije OCCAR.

OCCAR je međunarodna organizacija čija je glavna svrha upravljati vojnim programima i opremom kroz životni ciklus. Organizacija je osnovana Konvencijom OCCAR, što je ekvivalent međunarodnom sporazumu koji može povezati zemlje članice NATO i partnere. OCCAR trenutno upravlja s 13 velikih programa nabave, uključujući BOXER. Proračun OCCAR-a u 2017. godini iznosio je oko 3,8 milijardi eura.

U multinacionalnom programu BOXER (BKV 8 x 8), sudjeluju Njemačka, Nizozemska i Litva, koja se priključila programu u 2016. i zaključila ugovor za kupnju 91 vozila. Program BOXER trenutno broji 696 naručenih vozila s 14 različitih konfiguracij, a isporučena su već 421 vozila (Njemačka i Nizozemska). Vozila su borbeno dokazana u Afganistanu (2011-2014). Trenutno, interes da se pridruže programu pokazuju Velika Britanija, dvije latinoameričke zemlje i Japan.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)