LJUBLJANA, 17, veljače 2016. (Hina) – Slovenski predsjednik Borut Pahor usprotivio se u srijedu ideji o osnivanju dobrovoljačke nacionalne garde koja bi vojsci i policiji pomagala u slučaju elementarnih nesreća ili kriznih situacija poput aktualne migracijske krize.

Parlamentarnom odboru za obranu, koji je o zamisli osnivanja nacionalne garde raspravljao na prijedlog Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, Pahor je preko svojih izaslanika poručio da se tome “odlučno protivi” zato što za to nema financijskih uvjeta, a da se s druge strane zauzima za jačanje materijalnog položaja redovne vojske i zaposlenih u ministarstvu obrane.

Pahor je kao predsjednik države ujedno i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, a u posljednje je vrijeme u nekoliko navrata istaknuo da je vojska došla do krajnje niske razine kad se radi o proračunskim sredstvima koja se za nju izdvajaju i da to treba popraviti.
Prema prijedlogu najveće oporbene stranke u sadašnjem sazivu parlamenta, nacionalna garda brojala bi oko 25.000 pripadnika, triput više od redovnog sastava slovenske vojske i bila bi organizirana po pokrajinama, ali pod zapovjedništvom glavnog vojnog stožera.
Njeni bi pripadnici u mirovanju dobivali manju novčanu nadoknadu, a u slučaju aktivacije plaću kao redovno zaposleni vojnici s ugovorima.

Zamisao o osnivanju nacionalne garde odbacila je i ministrica obrane Andreja Katič, a doživjela je i mnogo ideoloških kritika. Stranke ljevice neizravno su bivšeg premijera osumnjičile da želi osnovati “stranačku vojsku”, zbog neoprezenih izjava njegovih zastupnika da bi se u nacionalnu gardu trebali primati samo nacionalni i patriotski osviješteni mladići.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)