7. Srpnja 2017., postrojavanjem postrojbi sudionica i podizanjem zastava Hrvatske, Armenije, Crne Gore, Rumunjske, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država službeno je započela združena vježba „Getica Saber 2017“, koja se u sklopu Međunarodne vojne vježbe „Saber Guardian 2017“, održava na vojnom poligonu „Cincu „ u Rumunjskoj.
U vježbi, kao primarna obučna skupina, sudjeluju pripadnici mehanizirane satnije 1. Bojne GMBR te tenkovski vod Oklopne bojne GOMBR, integrirani u 1. mehaniziranu bojnu 3. oklopne brigade 4. pješačke divizije Kopnene vojske SAD-a. Ukupan broj sudionika premašuje 2 tisuće, s više od 1500 borbenih vozila, oruđa i oružja.

Cilj vježbe jest uvježbati kooridinaciju u pružanju vatrene potpore i združeno bojevo gađanje koordiniranom uporabom topničkih, mehaniziranih i zračnih snaga. Program uvježbavanja osmišljen je za jačanje združene interopreabilnosti, spremnosti i sposobnosti savezničkih i partnerskih država. Njezin vrhunac bit će 15. Srpnja 2017. godine, kad se na Danu uvaženih gostiju očekuje i nazočnost visokih predstavnika Oružanih snaga RH.

Postrojenim vojnicima obratio se direktor vježbe brigadni general Gheorghe Visan, zapovjednik 2. Pješačke divizije „Getica“ po kojoj je vježba i dobila ime. Prema riječima general Visana, svi sudionici vježbe čine tim koji treba pokazati sposobnost združenih oružanih snaga u integriranju i demonstraciji uvjerljivih sposobnosti odvraćanja i nanošenja poraza neprijatelju.

Faza integriranja postrojbi je upravo u tijeku, a „razmjena ideja i iskustava bit će jedna od najkorisnijih stvari koje donosi ova vježba i potpuno sam uvjeren da će lekcije koje ćemo izvući iz vježbe poboljšati našu buduću suradnju i predanost zajedničkom cilju“, istaknuo je General.

Tekst: PAO HRVCON SG17
Foto: PAO HRVCON SG17

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)