Instruktorski tim iz sastava Grupe za obuku Zapovjedništva specijalnih snaga, proveo je „Snajpersku obuku“ za pripadnike grana i postrojbi iz sastava OSRH.

Od ukupnog broja prijavljenih kandidata, na obuku su primljeni samo oni kandidati koji su u potpunosti zadovoljili kriterije ulaznog testiranja, koje je sadržavalo pismenu provjeru općeg vojnog znanja, sposobnost memorijskog zapažanja, provjeru sposobnosti preciznog gađanja, psihologijsko testiranje te provjeru motoričkih sposobnosti kandidata.

U prvom dijelu obuke provode se teorijska predavanja vezana za snajpersku taktiku i snajperska djelovanja, te obuku osposobljavanja polaznika u pravilnom i učinkovitom korištenju tehničkih sredstava i snajperskog naoružanja koja se trenutno koriste u OS RH. Pored navedenog, u sklopu prvog dijela obuke svakodnevno su se provodila gađanja na simulatoru i gađanja zračnim puškama, prilikom čega su polaznici naučili i usavršili vještine, radnje i postupke potrebne za učinkovito gađanje ciljeva snajperskim naoružanjem.

U drugom, praktičnom dijelu, polaznici su praktično primjenjivali stečeno znanje i vještine iz prvog dijela obuke. Same aktivnosti drugog dijela obuke sadržajno su obuhvaćale praktičnu primjenu radnji i postupaka vezanih za snajpersku taktiku te provedbu bojevih gađanja stacionarnih i pokretnih ciljeva, u dnevnim uvjetima i uvjetima ograničene vidljivosti, na malim/srednjim i velikim udaljenostima.

Uspješan završetak obuke svečano je obilježen u vojarni „Josip Jović“ Udbina, gdje je prvi dočasnik Zapovjedništva specijalnih snaga časnički namjesnik Hrvoje Kranjčina polaznicima koji su uspješno svladali program „Snajperske obuke“ čestitao na postignutim rezultatima te dodijelio diplome.

Tekst i foto: ZSS

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)