Ruski-sirijski sporazum o mornaričkoj logističkoj bazi Tartus, osigurat će Rusiji kontrolu šireg područja Mediterana, Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i južnih granica NATO saveza, istaknuo je ruski stručnjak za međunarodne odnose. “U pogledu vojne strategije, daje velike mogućnosti za kontrolu nad najvažnijim geopolitičkim procesima u regiji”, rekao je Igor Korotchenko, urednik ruskog časopsia National Defense.

Rusija i Sirija potpisale su sporazum o proširenju područja ruske pomorske nazočnosti u Tartusu. Ugovor će ostati na snazi 49 godina, te će biti automatski produžen za sljedećih 25 godina, osim ako jedna od strana u ugovoru obavijesti drugu stranu u pisanom obliku, diplomatskim putem, ne manje nego godinu dana prije isteka redovitog roka o svojoj namjeri da ga otkaže.

Prema Korotchenku, pomorski logistički objekt u Tartusu nudi mogućnost nazočnosti ruske pomorske skupine u Sredozemlju, te uspostavi ruske mornaričke vojne baze.
“Sama činjenica o prisutnosti ruskih ratnih brodova i podmornica, pogotovo onih naoružanih krstarećim raketama, osigurat će kontrolu nad regijom i odbiti bilo kakve prijetnje. Prema potpisanom dokumentu, Rusija može istovremeno poslati u Tartus čak 11 ratnih brodova, uključujući borbena plovila na nuklearni pogon, pod uvjetom da su zadovoljeni ekološki uvjeti.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)