Nedavno je prihvaćena ocjena nakon završetka prvog ciklusa individualnog akcijskog plana partnerstva (IPAP) Srbije i NATO saveza, gdje se navodi da je postignut napredak u skoro svim područjima, izjavio je načelnik Uprave za strategijsko planiranje Ministarstva obrane Srbije brigadni general Slobodan Joksimović.

Napredak je, kako je dodao, postignut u svim područjima osim javne diplomacije, gdje postoje određene primjedbe. “Očekujemo da dalja primjena IPAP-a doprinese daljnjem razvoju suradnje sa NATO savezom i razvoju sustava obrane, dostizanju interoperabilnosti vojske, boljoj bilateralnoj suradnji sa državama članicama NATO saveza.. “, rekao je Joksimović.

On je, na Međunarodnoj konferenciji NATO saveza, u organizaciji Centra za euroatlantske studije, rekao da se nada da će se na skupu čuti mnogo ocjena i mišljenja o karakteristikama i perspektivama odnosa Srbije i NATO.

Joksimović je dodao da su susreti na političkoj razini između predstavnika Srbije i NATO-a učestali, o čemu svjedoči i posjeta premijera Aleksandra Vučića sjedištu Saveza, gde je, kako je dodao, izraženo razumijevanje obje strane za nastavak dijaloga i rješavanje praktičnih problema.

Zastupnička skupina Dveri podnijela je Zahtjev da se održi posebna sjednica parlamenta na temu “Odnos Srbije i NATO”, priopćio je danas taj pokret.

Kako se u priopćenju navodi na toj sjednici bi premijer Aleksandar Vučić podnio izvještaj o čemu je sve razgovarao sa glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i sa predstavnicima NATO-a i što im je sve obećao.

“Dveri su ozbiljno zabrinute da Vučić pravi snažan zaokret ka Zapadu i da uvodi Srbiju u NATO”, stoji u priopćenju u kojem upozoravaju premijera da je Srbija vojno neutralna i da ne smije praviti daljnje korake ka približavanju NATO-u, “koji bi mogli dovesti našu državu u sukob sa Ruskom Federacijom”.

Smatraju da je nakon potpisivanja IPAP sporazuma, koji predstavlja najviši oblik suradnje Srbije i NATO-a, ostao još samo ulazak u ovu organizaciju.

Dveri zamjeraju premijeru što je zahvalio Stoltenbergu na tome što je “izrazio žaljenje zbog civilnih nevinih žrtava NATO kampanje” uz ocjenu da to nije bila

humanitarna intervencija već NATO agresija na suverenu zemlju izvedena uz kršenje međunarodnog prava.

“To je bio zločin protiv mira i čovječnosti, zbog kojeg zločinci trebaju završiti na optuženičkoj klupi” kažu Dveri i podsjećaju “da Srbija ima pravo tužiti NATO i tražiti odštetu”.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)