Srbijanski Vojno-tehnički institut potvrdio je za Jane’s da je dovršena izrada dvije nove verzije protutenkovskog naoružanja Maljutka (ATGW), koji će kasnije ove godine ući u službu Vojske Srbije.

Prva koja će ući u službu bit će Malyutka 2F, koja je opremljena termobaričnom bojnom glavom, za koju VTI kaže da je ekvivalent 8 kg TNT-a i vrlo učinkovita protiv ukopanog pješaštva. Druga će biti Maljutka 2T, koja je opremljena tandem visoko eksplozivnom protutenkovskom bojnom glavom (HEAT) za koju se tvrdi da može probiti 800 mm konvencionalnog čeličnog oklopa zaštićenog eksplozivnim reaktivnim oklopom (ERA).

Obje verzije Maljutke imaju maksimalni domet do 3.000 m. Vođenje se može obaviti putem starije metode ručnog navođenja (MCLOS) ili putem novijeg poluautomatskog načina (SACLOS), projektil iz lansera se vodi putem radijskog frekvencijskog kanala prije nego da bude vođen žicom.

Pored primjene u konvencionalnoj konfiguraciji, Srbija je uvela i ranije verzije ovih ATGW-ova, koji se temelje na ruskom dizajnu, na namjenskom BOV 4 × 4 oklopnom transporteru i BVP M80 seriji borbenih vozila.

VTI je također potvrdio da je razvoj Maljutke 2T5, koji ima snažniju HEAT bojnu glavu, još uvijek u tijeku. VTI tvrdi da će ovo oružje, koje je puno duže i treba dužu lansirnu tračnicu, probiti do 1.000 mm oklopa zaštićenog ERA-om i može doseći ciljeve do 5000 m. Koristeći svoj SACLOS sustav za navođenje, sve što operater mora učiniti je zadržati pogled sustava na meti sve dok ne dođe do udara.

Photo: Christopher F Foss

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)