U srijedu 20. rujna 2017. unutar područja funkcionalne odgovornosti Combined Air Operation Centre – CAOC-a Torrejon, provedena je simulacijska međunarodna vojna vježba „ARCHER“ čiji je nositelj CAOC Torrejon, Španjolska (Višenacionalno središte za zračno operacije za jug Europe).

Vježba „ARCHER“ je sintetička (simulacijska) vježba sa zadaćom provjere funkcija NATO integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane (NATINAMDS), koja omogućuje podređenim postrojbama (Control Reporting Centre – CRC) potvrdu sposobnosti kontrole zračnog prostora kompletnog područja južne Europe i vođenja zadaća – misija Air Policinga.

Zadaća vježbe bila je uvježbavanje operativnih funkcija NATINAMDS u miru kako bi se realno reflektirale potencijalne situacije koje predstavljaju svakodnevni izazov za integrirani sustav protuzračne i proturaketne obrane zračnog prostora Europe, uključujući i RENEGADE situacije u kojoj civilna platforma predstavlja prijetnju.

Cilj provedbe vježbe „ARCHER“ je uvježbavanje osoblja u sustavu NATINAMDS za provedbu Air Policing operacije unutar dodijeljenog područja odgovornosti korištenjem propisanih mirnodopskih procedura, C2 funkcije u sustavu NATINAMDS, upravljanje zračnim prostorom, generiranje prepoznate radarske slike te uvježbavanje intra-regionalne komunikacije, razmjene podataka i NATO procedura izvješćivanja.

U vježbi „ARCHER“ sudjelovalo je i Središte za nadzor zračnog prostora bojne Zračnog motrenja i navođenja HRZ i PZO (SzNZP) na taktičkoj razini NATO deklariranih snaga u okviru Air Surveillance komponente. Voditelj vježbe bio je stn Damir Prevarek. Vježbom su obuhvaćena 4 scenarija koji su uključivali reakcije na situacije od klasičnog COMMLOSS-a (gubitka radio veze s civilnim zrakoplovom), prolaska ne-NATO vojnog zrakoplova bez valjanog diplomatskog odobrenja, do terorističke prijetnje BOMBOM i RENEGADE situacije (uporaba civilnog zrakoplova za teroristički napad).

Tijekom provedbe vježbe, djelatnici SzNZP-a pokazali su izuzetnu motiviranost i sinkroniziran timski rad. Obučenost i stručnost djelatnika, koja je rezultat provedene obuke u inozemstvu i u postrojbi, rezultirala je pravovremenom i pravilnom reakcijom na incidente (povrede i ugroze u zračnom prostoru) u skladu s važećim NATO propisanim procedurama, nacionalnim dokumentima i zapovijedima. Svi sudionici vježbe pokazali visoku razinu osposobljenosti i operativne mogućnosti SzNZP-a, čime su dokazali jamstvo sigurnosti i suverenosti zračnog prostora RH.

Tekst: HRZ i PZO / S. Maršić

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)