State Department odobrio je moguću prodaju četiri vatrene jedinice sustava Patriot u sklopu programa inozemne vojne prodaje FMS za potrebe Nizozemske. Agencija za sigurnosnu obrambenu suradnju dostavila je odluku na odobrenje Kongresu, priopćila je DSCA.

Prodaja uključuje mnoštvo usluga rekapitalizacije radarskih paketa, procesora, upravljačkih jedinica, lansirne opreme, nadogradnje i ostale usluge, testiranje i ostale pripadajuće elementi logistike i programske podrške. Ukupna vrijednost programa iznosi 105 milijuna USD.

State Department navodi da će prodaja poboljšati nizozemsku sposobnost da odgovori na neprijateljske raketne i zračne prijetnje, s opremom koja je namijenjena za jačanje obrane i odvraćanje regionalnih prijetnji. Patriot raketni sustav je već desetljećima u upotrebi, kontinuirano se nadograđuje i korišten je u borbenim djelovanjima.

Verzije poput Patriot Advanced Capability 3 razvijene su posebno za presretanje balističkih projektila. Konvencionalne inačice Patriota izvezene su diljem svijeta.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)