Iznošenjem odluka zapovjednika komponenti namjenski organiziranih združenih snaga, u petak 24. ožujka 2017. završena je Stožerna vježba na zapovjednom mjestu „HARPUN 17“ (CPX) koja se od 20. ožujka 2017. provodila u vojarni „Sv. Nikola“ u Splitu kao prvi dio vojne vježbe „HARPUN 17“ glavnog obučnog događaja HRM-a u 2017. godini.

U nazočnosti zapovjednika HRM-a kontraadmirala Predraga Stipanovića, iznošenje odluka vodio je zapovjednik Flotile HRM kbb Damir Dojkić u svojstvu zapovjednika združenih snaga i direktora vježbe (EXDIR – Exercise Director).

VV „HARPUN 17“ jedna je od ključnih aktivnosti u uvježbavanju procedura planiranja i procesa donošenja odluka u provedbi združenih operacija te istovremeno u potpori procesu implementacije Ciljeva sposobnosti. Nositelj vježbe je Zapovjedništvo HRM-a. Pored HRM-a, u vježbi sudjeluje dio snaga HKoV-a, HRZ i PZO-a, ZzP-a, HVU-a, PVP-a, ZSS-a, SOD-a i SKIS-a. Za potrebe planskog procesa imenovan je Tim za planiranje vježbe (EPG) i Glavna planska skupina (CPT) s ciljem planiranja i provedbe vježbe.

Stožerna vježba na zapovjednom mjestu provela se kroz Proces vojnog donošenja odluke na razini Zapovjedništva i postrojbi HRM-a te stožera skupine sudjelujućih snaga. Uvježbavane su procedure planiranja i procesa donošenja odluke u provedbi združenih operacija s težištem na provedbi mjera borbenog osiguranja snaga prevoženja te na pomorskom desantu. Tijekom petodnevne vježbe izrađena je odgovarajuća dokumentacija od koje je onu operativne razine izradio CPT, dok su stožeri komponenti namjenski organiziranih snaga izradili dokumentaciju taktičke razine.

Za potrebe CPX-a izrađen je scenarij temeljen na Uputi o vojnim vježbama OSRH, na zemljopisnom području Srednjeg Jadrana koji je velikim dijelom izmijenjen za potrebe vježbe. Scenarij se razvijao na temi diplomatskog i vojnog sukoba više neovisnih država oko suvereniteta nad područjem od iznimne ekonomske vrijednosti. Ni sadržaj, ni zemljopisno područje u kojem se tema razvijala, razumije se, nisu se odnosili na države, događaje ili osobe iz stvarnog svijeta.

Svoj drugi dio „Harpun 17“ ima u jesen kada će se provesti vježba s bojnim gađanjem (LIVEX).

Tekst i foto: OSRH / HRM / M. Siriščević

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)