Dvanaesti krug stožernih razgovora između Hrvatske ratne mornarice (HRM) i Ratne mornarice Talijanske Republike (TRM) proveden je u Rimu od 23. do 26. siječnja 2017. S obzirom da se kroz stožerne razgovore ratnih mornarica provodi i jedna od aktivnosti bilateralne koordinacije obalnih straža, stožerni razgovori provedeni su u Rimu u zapovjedništvima Ratne mornarice i Obalne straže Talijanske Republike. Cilj stožernih razgovora dviju mornarica je međusobno informiranje o trenutačnim aktivnostima i budućim projektima te usuglašavanje težišta i zajedničkog plana aktivnosti bilateralne suradnje za sljedeće dvogodišnje razdoblje.

Čelnik predstavnika Ratne mornarice Talijanske Republike bio je načelnik Ureda za međunarodne odnose Glavnog stožera TRM-a, kapetan bojnog broda Dario Leccese, dok je predstavnike HRM-a predvodio načelnik Odjela za planiranje Zapovjedništva HRM, brigadir Alen Bigava, kojeg je primio i zamjenik načelnika Glavnog stožera TRM, viceadmiral Paolo Treu. U zaključcima stožernih razgovora usuglašen je nastavak suradnje težišno u području razvoja sposobnosti protuminskih djelovanja te suradnje obalnih straža, kroz provedbu stručnih razgovora i zajedničkih uvježbavanja. Uz navedeno, nastavak suradnje usmjerit će se i na razmatranja mogućnosti zajedničkog sudjelovanja projektima dvostruke civilno-vojne namjene za koji su od interesa EU-a te time kvalificirani za potporu EU fondova.

Višegodišnja bilateralna suradnja dviju mornarica usmjerena je na aktivnosti u područjima zajedničkih interesa kroz provedbu stručnih razgovora, zajedničkih uvježbavanja i obuke te razmjene iskustava i iz djelovanja mornarica u zaštiti sigurnosti okružja u Jadranskom moru i području Mediterana. S obzirom na geografsku povezanost te članstvo obiju nacija u EU i NATO-u, bilateralna suradnja ratnih mornarica i obalnih straža od izuzetne je važnosti za održavanje Jadranskog mora kao sigurnog i stabilnog okružja s ciljem osiguranja njegovog zakonitog korištenja te održivosti prirodnog sustava kao izvora prosperiteta stanovnika jadranskih nacija, regije i EU-a. Također, bilateralnom suradnjom unaprijeđene su sposobnosti obiju mornarica u osiguranju odgovora na potencijalne vojne i nevojne ugroze te pomoć civilnim institucijama u kriznim situacijama.

Jedan od primjera ove uspješne suradnje jest sudjelovanje broda Obalne straže RH ŠB-72 „Andrija Mohorovičić“ u operaciji EU JO EPN TRITON 2015. godine. Iako bez prethodnog iskustva, osim u zajedničkim uvježbavanjima, brod se već po ulasku u područje operacije potpuno integrirao u snage operacije te uspješno proveo sve zadaće što je rezultiralo spašavanjem 2518 ljudskih života na moru, imigranata s afričkog kontinenta. Usuglašeni zaključci stožernih razgovora uvršteni su u zajednički plan bilateralne suradnje za 2017. i 2018. godinu.

Tekst: HRM / A. Bigava
Fotografije: Službena fotografija 12. stožernih razgovora

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)