Započele su zajedničke rusko-bjeloruske vojne vježbe “Zapad-2017”, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane. “Čelnici tijela vojne uprave i zapovjednici postrojbi uključenih u vježbe primili su upute zajedničkog vojnog stožera o svojim zadaćama”, navodi se u priopćenju.

Vježbe uključuju do 12.700 vojnika, uključujući 7.200 bjeloruskih i oko 5.500 ruskih vojnika, od kojih je 3.000 razmješteno u Bjelorusiju. “Taktičke vježbe i bojna gađanja uključujući zrakoplove i postrojbe zračne obrane održat će se na području poligona Lepelsky, Losvido, Borisovsky, Osipovichesky, Ruzhansky i Domanovsky, kao i na području Dretuna u Bjelorusiji, a i na poligonima Luzhskyu, Strugi Krasnye i Pravdinsky u Rusiji.

Ruski i bjeloruski načelnici Glavnog stožera odgovorni su za provedbu vježbe koja predstavlja završnu fazu zajedničkog programa obuke ruskih i bjeloruskih oružanih snaga. Vježbe su čisto obrambene i nisu usmjerene protiv bilo koje države, istaknulo je rusko Ministarstvo obrane.

“Glavni ciljevi su poboljšati interoperabilnost vojnog osoblja, uskladiti sustave upravljanja snagama i osigurati zapovjednicima različitih razina osposobljavanje u planiranju vojnih događaja i upravljanja postrojbama na temelju iskustava primljenih tijekom suvremenih oružanih sukoba” dodalo je rusko Ministarstvo obrane. Vježbe će biti “najveći trening vojske u tekućoj godini”, izjavio je ruski ministar obrane Sergei Shoigu.

Zajedničke vježbe Zapad-2017 održat će se na šest terena za osposobljavanje u Rusiji i Bjelorusiji u razdoblju od 14. do 20. rujna. Uključit će oko 12.700 vojnika, oko 70 zrakoplova i helikoptera, do 680 vojnih postrojbi, uključujući oko 250 tenkova, do 200 komada topništva, VLRS i minobacača, te deset ratnih brodova.
“Vježbe su usmjerene na izvođenje zajedničkih akcija naših oružanih snaga u interesu vojne sigurnosti države Unije [Rusije i Bjelorusije]”, rekao je Shoigu.
Glavni cilj vježbe Zapad-2017 jest osigurati sigurnost država Unije s regionalnim snagama, rekao je general Andrei Kartapolov, zapovjednik Zapadnog vojnog okruga OS Rusije.

Regionalne snage će se suprotstaviti ekstremističkim skupinama koje prodiru na teritorij države Unije radi provođenja aktivnosti povezanih s terorizmom. Vjerojatno je da će ekstremisti dobivati materijalnu i tehničku potporu, kao i naoružanje i vojni hardver zrakom i morem. Prema Kartapolovu, suvremeni pristup angažmanu vojske temeljen na iskustvu lokalnih ratova i oružanih sukoba, uključujući i Siriju, upotrijebljeni su za izradu legende vježbi.

Rusko ministarstvo obrane opetovano je naglasilo da vježbe Zapad-2017 imaju čisto obrambeni karakter i navodi medija o “ruskoj prijetnji” koju ove vježbe predstavljaju nemaju nikakve veze sa stvarnim stanjem stvari.

“Vodeći svjetski mediji (i političari) zagrijavaju javno mnijenje mitovima o” ruskoj prijetnji “. Nijedna od ovih paradoksalnih teorija nema nikakve veze s realnošću, a to su više puta naglasili ruski i bjeloruski dužnosnici”. Ranije je izjavio zamjenik ruskog ministra obrane Alexander Fomin.

“Očigledno je da zemlje koje žele pogoršati situaciju što je više moguće prije vježbi poduzimaju razne neutemeljene optužbe”, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksej Meskov.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)