Piloti helikoptera iz sastava 91. i 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane od 13. do 17. ožujka 2017. u vojarni Lučko sudjeluju sa stručnim timom Nacionalne garde Minessota na stručnoj radionici na temu “Aviation Engagement”. Tema stručne radionice je razmjena znanja, iskustva, taktika, tehnika i procedura tijekom planiranja i provedbe napadnih letačkih zadaća “Air Assault” između pilota helikoptera iz sastava Oružanih snaga RH i Nacionalne garde Minessote.

“Air Assault” podrazumijeva zadaće ubacivanja snaga kopnene vojske u protivničko područje s ciljem neutraliziranja protivnika ili zauzimanja ključnog terena za danu operaciju. Provodi se u združenom okružju pri čemu planiranje i sama provedba predstavljaju složen proces koji zahtijeva visoku razinu koordinacije, sinkronizacije, zapovijedanja i nadzora (C2).

Republika Hrvatska i Američka Savezna Država Minessota već više od dvadeset godina uspješno provode zajedničke aktivnosti među kojima je i ova stručna radionica.
U sklopu stručne radionice 15. ožujka 2017. predstavnici Nacionalne garde Minessote posjetili su Glavni stožer Oružanih snaga RH gdje ih je u prostorima Uprave za planiranje ugostio brigadir Marijan Paljević. Tom su prilikom partneri iz Nacionalne garde Minessote sudjelovali u stručnim razgovorima s predstavnicima Operativne uprave, Uprave za planiranje, Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i Zapovjedništva specijalnih snaga.
Ova stručna radionica predstavlja početak suradnje u području “Air Assaulta” čiji uspješni nastavak očekujemo u skoro vrijeme.

Tekst: GSOSRH/Leonardo Lorusso
Foto: HRZ i PZO/ZzP

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)