Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović sastao se u srijedu, 10. svibnja 2017., sa zapovjednikom VI. Flote RM SAD-a viceadmiralom Christopherom W. Gradyjem u sklopu njegova obilaska broda „Mount Whitney“ koji se nalazi u remontu u brodogradilištu „Viktor Lenac“ u Rijeci. U pratnji va Gradya bili su zapovjednik broda „Mount Whitney“ kapetan bojnog broda Kavon Hakimzadeh te pomoćnik VIZ-a OS SAD u RH brigadir Eric Beers.

Pozdravljajući uvaženog gosta ka Stipanović je istaknuo važnost ovog susreta posebno u smislu jačanja bilateralne suradnje. Bilo da se radi o zajedničkom uvježbavanju, ukrcaju mlađih časnika HRM na brodove RM SAD, provedbi M2M aktivnosti i radionica, dosadašnja suradnja u izravnoj je potpori razvoja sposobnosti HRM-a te implementaciji mornaričkih ciljeva sposobnosti – rekao je ka Stipanović. Tijekom susreta zapovjednik HRM-a upoznao je gosta s planovima opremanja i modernizacije HRM-a te se zahvalio na donaciji autonomnih podvodnih vozila REMUS 100.

Zahvaljujući se na dobrodošlici va Grady je istaknuo kako bilateralnu suradnju drži važnom za obje mornarice. Zajednička uvježbavanja snaga na moru vidi kao priliku za jačanje interoperabilnosti, posebno zajedničkih sposobnosti za djelovanja u minski opasnim područjima i okružju visoke asimetrične ugroze. Zahvalio se na potpori te izrazio zadovoljstvo remontnim radovima na brodu „Mount Whitney“.

Tijekom sastanka razgovaralo se o trenutnim i potencijalnim ugrozama u području Mediterana i Jadrana te postignućima i perspektivama bilateralne suradnje kroz zajedničke aktivnosti koje su usmjerene na potporu razvoja sposobnosti HRM-a i unaprjeđivanja interoperabilnosti dviju mornarica u bilateralnim i NATO aktivnostima. Vezano uz oblike buduće suradnje zaključeno je kako su aktivnosti koje se odnose na minsko-protuminsko djelovanje od iznimnog značaja i interesa. Uz navedeno, suradnju se predlaže unaprijediti i kroz uvježbavanja aktivnosti iz područja operacija pomorskog presretanja.

Tekst: S. Grgić/ A. Bigava

Fotografije: Brodogradilište „V. Lenac“

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)