Varšava, 22. kolovoza 2017. (AFP) – Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg će u Poljskoj posjetiti multinacionalnu bojnu NATO-a pod vodstvom SAD-a, dok raste zabrinutost članica Saveza na istočnom krilu zbog skore najveće vojne vježbe ruskih snaga u neposrednoj blizini granice NATO članica sa Bjelorusijom.

Stoltenberg će razgovarati s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom u Varšavi prije no što posjeti NATO bazu na sjeveru u selu Orzysz, rekao je Tomasz Szatkowski, zamjenik ministra obrane Poljske.    Multinacionalna bojna koja se nalazi u Orzyszu jedna je od četiriju koje NATO razmješta od proljeća u Poljsku i baltičke države Estoniju, Latviju i Litvu kako bi uvjerio svoje najistočnije saveznike u zajedničku obranu od eventualne ruske agresije nakon nakon okupacije ukrajinskog Krima 2014. godine.

Baza Orzysz se nalazi oko 100 kilometara od ruske eksklave Kalinjingrad koja se prema Bjelorusiji nalazi na strateški važnoj liniji Suwalki Gap, koridoru koji je ključan za sigurnost baltičkih država. Područje granice s Litvom u dužini 65km, nalazi se u sendviču između Kalingrada i Bjelorusije.  Vojni stratezi kažu da je to Ahilova peta NATO-ovog istočnog krila, budući da bi njegovo zauzimanje i presjecanje odsjeklo tri baltičke članice Saveza.

Ministar obrane Litve Raimundas Karoblis upozorio je u lipnju da Moskva može upotrijebiti manevre kao pokriće za agresivno okupljanje postrojbi na NATO-ovom istočnom krilu. “Putin bi volio testirati NATO … i vjerojatno najbolje mjesto za njega je baš ovdje na Baltiku, “rekao je Karoblis za AFP.

Kazao je kako njegova vlada procjenjuje da će biti 100.000 ruskih vojnika uključeno u vježbu, dok službeni ruski podaci citirani u poljskim medijma spominju 12.700 vojnika.
Moskva je pozvala predstavnike svih triju baltičkih država da promatraju vojne vježbe.  Stoltenberg je u srpnju rekao da su ruski dužnosnici dali Savezu brojke vezane uz vojne vježbe, ali je odbio objaviti ih, govoreći da je na Moskvi da odgovori. Dodao je kako je Savez održao “iskrene” razgovore s Moskvom o tome kako izbjegavati opasne nesporazume vezane uz vojne vježbe.  General Ben Hodges, zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi, izjavio je prošlog tjedna da je “Poljska postala za SAD gravitacijsko središte za sve što radimo u smislu odvraćanja Rusije”.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)