Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović održala je svečani prijem u prigodi umirovljenja generala i brigadira Oružanih snaga koje je pozvala da i dalje sudjeluju u stručnim aktivnostima razvoja sustava obrane, a svojim iskustvom pomognu i budu uzor novim, mladim naraštajima hrvatskih vojnika.

Tom prigodom uručila je zahvalnice i časničke bodeže nekadašnjem načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga, generalu zbora Dragi Lovriću, generalu Dragutinu Repincu, generalu Frani Tomičiću, brigadirki Đurđici Herc-Barić te brigadirima Mati Hucaluku, Davoru Lončaru, Zlatomiru Žarku, Zlatku Lehpameru, Ivanu Selaku, Marku Miličeviću i Vilku Klasanu.

Čestitavši im na uspješnoj i plodonosnoj vojnoj karijeri te časnom i predanom obnašanju dužnosti u Oružanim snagama, predsjednica Grabar-Kitarović je umirovljenim generalima i brigadirima uputila iskrenu zahvalu za osvjedočeno domoljublje i nesebični doprinos koji su dali Domovini, kako za vrijeme Domovinskog rata tako i u razdoblju razvoja i nadogradnje suvremenog sustava obrane Republike Hrvatske.

Predsjednica je naglasila kako su obrana zemlje u Domovinskome ratu, članstvo u euroatlantskim organizacijama, sudjelovanje u brojnim međunarodnim misijama i operacijama potpore miru NATO-saveza, Ujedinjenih naroda i Europske unije, kao i brojne humanitarne aktivnosti, rezultat mnogih čimbenika, no kako su u konačnici ipak ljudi najveća vrijednost.

„Sposobnost naših Oružanih snaga i njihov ugled u prvom je redu odraz predanosti vojnom pozivu njihovih pripadnika, visoke stručnosti i povrh svega domoljublja kojim su primarno motivirani u izvršavanju svojih zahtjevnih zadaća. U prvome redu tu mislim na Vas, najviše časnike, koji ste nosili i nosite najveće zasluge ali i najveću odgovornost za razvoj Oružanih snaga Republike Hrvatske“, naglasila je Predsjednica.

Istaknula je kako su novim, mladim naraštajima hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika potrebni i znanje i vještina te, iznad svega, iskustvo i uzoran primjer starijih kolega. „Stoga se nadam da ćete kao i do sada biti voljni sudjelovati u stručnim aktivnostima daljnjeg razvoja sustava obrane Republike Hrvatske. Pozivam vas ovom prigodom da i dalje pratite razvoj sustava kojem ste posvetili cijeli svoj radni i životni vijek. Radi se o našoj vojsci i o našoj zemlji. Imamo jednu Domovinu, i svi smo pozvani činiti je što boljom i uspješnijom“, poručila je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U ime umirovljenih časnika zahvalu je uputio umirovljeni general zbora Drago Lovrić.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)