Švedska će postati prvi međunarodni partner koji će se pridružiti britanskom programu razvoja šeste generacije borbenih zrakoplova.

Očekuje se da će najava koja uključuje vlade i industrije dviju zemalja biti objavljena na trodnevnom događaju Royal International Air Tattoo (RIAT), koji počinje 19. srpnja na RAF-u Fairford.

Britanska vlada je prošle godine na Farnborough Air Show najavila program Tempest. Projekt je glavna okosnica nove borbene zračne strategije koja je sastavljena u velikoj mjeri kako bi se omogućilo britanskoj zrakoplovnoj industriji da održi tehnološku prednost u razvoju borbenih zrakoplova.

Konzervativna vlada obećala je 2,5 milijarde dolara, za financiranje ranih faza programa, kojeg predvode BAE Systems, Rolls-Royce, proizvođač raketa MBDA i britanska tvrtka Leonardo, ključni dobavljač sustava poput radara.

No, vladini dužnosnici uvijek su jasno stavljali do znanja da je program Tempest ostvariv samo uz sudjelovanje stranih partnera koji donose novac, tehnologiju i tržišta.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)