Švedska vlada je postigla ključni međustranački dogovor kojim će dodati 1 milijardu $ godišnjem proračunu za obranu kroz period tri godine, od 2018. do 2020. godine . Švedski obrambeni proračun iznosit će 5,1 milijardi $ u 2017. Oko 840 milijuna $ prebačeno će biti u središnji fond SAF-a za pokrivanje nabave borbene opreme i važnih obrambenih programa.

Dodatno, više sredstava će biti dostupno za zapošljavanje i specijaliziranu obuku za profesionalne snage i one temeljene na novačenju. Sporazum, koji je postignut između Ministarstva obrane i čelnika najvećih švedskih oporbenih stranaka, također uključuje i 160 milijuna $ za potporu infrastrukturi civilne zaštite tijekom 2018-2020. Sporazum, rekao je ministar obrane Peter Hultqvist, je ojačao konsenzus između vlade i glavnih oporbenih stranaka o vojnoj potrošnji i jačanju švedskih obrambenih sposobnosti.

“Sporazum je pozitivan. On jasno odražava dobar znak političke stabilnosti i vizije. Osim toga, to je dobro za Oružane snage i šalje važan signal prema svijetu o Švedskoj i našem opredjeljenju za razvoj snažnih obrambenih sposobnosti„ rekao je Hultqvist.

Programi izgradnje sposobnosti OS Švedske također imaju za cilj poboljšati front-line odgovor snaga za brzo djelovanje. Jezgra ovih postrojbi će biti opremljena dodatnim brojem borbenih vozila, većom vatrenom moći, te će postiti mobilnija na svim terenima.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)