Saab i švedska vladina agencija FMV ugovorili su razvoj i proizvodnju nove generacije protubrodskog raketnog sustava, objavila je tvrtka koncem prošlog tjedna. Novi sustav, velika nadogradnja RBS-15 sustava, bit će korišten za gađanje sa zrakoplovnih i brodskih platformi, te će se ugraditi na novi borbeni zrakoplov Gripen E i švedske korvete klase Visby.

„Ova nova generacija raketa će znatno poboljšati sposobnosti Švedskog Ratnog zrakoplovstva i Švedske Ratne mornarice u odnosu na druge rakete na tržištu.” rekao je Hakan Buskhe, predsjednik i glavni izvršni direktor Saaba.

Saab je priopćio kako će raketni sustav posjedovati trenutne sposobnosti RBS-15 sustava – zajedničkog proizvoda sa njemačkim Diehl Defense GmbH – s novim sposobnostima, kao što je povećan borbeni radijus i nadograđeni tragač cilja.

„Diehl je ponosan nastaviti svoje sudjelovanje u priči o uspjehu RBS-15 sa našim znanjem i dokazanom stručnosti,” rekao je Claus Günther, izvršni direktor Diehla. „Ovaj zajednički program će ojačati poziciju obje tvrtke kao svjetskih lidera u protubrodskoj raketnoj tehnologiji, budući da prvi uvodimo novu generaciju raketa na tržište.”

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)