Švedska vojska je najavila planove za održavanje svoje najveće zajedničke vojne vježbe s članicama NATO saveza. Vježba je nazvana Aurora 17, te će uključivati kopnenu, zračnu i pomorsku komponentu švedske vojske i članica NATO saveza.

Na vježbi će sudjelovati više od 19.000 švedskih vojnika i 40 vladinih agencija, 1.435 vojnika iz SAD-a i manjih kontingenata iz Francuske, Finske, Danske, Norveške, Litve i Estonije.

„Kroz česte i opsežne obuke i vježbe, pogotovo s drugim obrambenim snagama, Švedska jača svoj element odvraćanja i čini ga više uvjerljivim”, navodi se u priopćenju.

Došlo je do internih političkih rasprava u Švedskoj i Finskoj u vezi s mogućnošću ulaska u NATO, te su obje zemlje imale aktivniji angažman na NATO sastancima. Zbog ruskog ponašanja povećana je zabrinutost u susjednim zemljama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija vidi Švedska ulazak u NATO kao ozbiljnog posezanja i da će zahtijevati vojnu reakciju.

Aurora 17 obilježit će još jedan u nizu sve velike i razraditi vojnih vježbi koje se odvijaju u baltičkim zemljama i istočnoj Europi.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)