Švedska vlada uvela je vojni rok za muškarce i žene zbog pogoršanja sigurnosnog okruženja u Europi i Švedskoj, naglasio je ministar obrane Peter Hultqvist. Švedska je ukinula obvezni vojni rok za muškarce 2010. godine, jer je bilo dovoljno dragovoljaca po ugovoru kako bi se zadovoljile vojne potrebe. Nikada nije bio vojni rok za žene.

Vlada je naglasila kako “.. zapošljavanje dragovoljaca nije dalo oružanim snagama dovoljno stručnog osoblja. Potrebno je ponovno aktiviranje novačenja da bi se to postiglo.”

U rujnu je Švedska stacionirala stalne postrojbe na Baltičkom moru, odnosno otoku Gotland. Ministar obrane Peter Hultqvist opisao potez kao slanje jasnog signala nakon ruske aneksije Krima i njezinog “sve većeg vojnog pritiska” prema susjednim baltičkim državama Estoniji, Latviji i Litvi.

Tu su i izvješća o kršenju zračnog prostora od strane ruskih vojnih zrakoplova u baltičkim zemljama i prikupljanja vojnih snaga i opreme u ruskoj eksklavi Kaliningrad, koji se nalazi u blizini Švedske.

Oko 20.000 ljudi trenutno je zaposleno u OS Švedske, 84 posto muškaraca i 16 posto žena, prema web stranici OS. Oružanim snagama nedostaje 1.000 aktivnih vojnika, kao i 7.000 pričuvnih vojnika, navodi švedska koalicijska vlada Socijaldemokrata i Zelenih.

Prema planu odobrenom u četvrtak, najmanje 4000 osamnaestogodišnjaka može biti pozvano svake godine. Upis u evidenciju treba krenuti od 1. srpnja, a osnovna vojna obuka, s obveznim vojnim rokom kreće od 1. siječnja 2018. Šveđani će i dalje moći dragovoljno konkurirati za vojnu službu.

Švedska očekuje na kraju da će biti pozvano oko 13.000 mladih ljudi, a 4000 će biti upisano kao vojni obveznici. Švedska vlada, koja često sama sebe opisuje kao “feministička”, kaže kako je “moderni vojni rok rodno neutralan, a uključivat će i žene i muškarce.”

Hultqvist je rekao kako je bio inspiriran susjednom Norveškom, koja je u 2013. godini uvela zakon vojne regrutacije za oba spola. Time je Norveška postala prva članica NATO-a koja je pod obvezno uvela novačenje i muškaraca i žena, te se tako pridružila maloj skupini zemalja širom svijeta, uključujući i Izrael, koja novači i žene.

Tijekom razdoblja Hladnog rata, gotovo 85 posto švedskih muškaraca je služilo vojni rok zbog opasnosti od Sovjetskog Saveza. Prosječno je to trajalo oko 11 mjeseci.

U 2015. godini, izdaci za OS Švedske su pali na 1,1 posto BDP-a, u usporedbi s 2,5 posto u 1991., podaci su Stockholm International Peace Research Institute.

U utorak, general Micael Byden, zapovjednik Švedskih oružanih snaga, rekao je kako je dodatnih 6,5 milijardi kruna (718,3 milijuna USD), ili 15 postotno povećanje proračuna potrebno kako bi se povećale vojne sposobnosti zemlje a u nadolazećim godinama.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)