Švedska planira povećati vojnu potrošnju za 11 posto tijekom pet godina zbog rastućih napetosti s Rusijom, te vidi SAD kao ključnog partnera, izjavio je u srijedu visoki švedski obrambeni dužnosnik. Govoreći na Američko-švedskom industrijskom forumu, istodobno dok je predsjednik SAD-a Donald Trump razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergeyem Lavrovom i ruskim veleposlanikom Sergeyom Kislyakom, švedski državni tajnik Ministarstva obrane Jan Salestrand je naglasio povećanje ruskih aktivnosti na Crnom i Baltičkom moru, te na području Visokog sjevera.

“Transatlantska suradnja ključna je za europsku i američku sigurnost”, rekao je Salestrand. “Europa i SAD moraju stajati zajedno u obrani dogovorenih načela i zakona europskog sigurnosnog poretka, uključujući poštivanje demokracije, ljudskih prava i vladavine prava”.

Rusija, rekao je Salestrand, se bavi hibridnim ratovima i “intenzivira svoje vojne vježbe i obavještajne djelatnosti”. Rusija je “sve više provokativna, nepredvidljiva i destabilizirajuća”, rekao je, nazivajući agresiju prema svojim susjedima “najvećim izazovom europskog sigurnosnog poretka u posljednjih 25 godina.”

Među ostalim političkim i diplomatskim koracima kako bi se poboljšala sigurnost Švedske posljednjih godina, njegova je vlada lijevog centra u ožujku uvela vojnu obvezu za muškarce i žene.

Planirana povećanja obrambenih sredstava namijenjena su jačanju otpornosti protiv cyber napada i pružanju PZO nedavno ustrojenoj mehaniziranoj borbenoj skupini na otoku Gotlandu.

“Kao predstavnik švedske vlade, moja poruka ovdje je danas da će Švedska i dalje preuzeti svoju odgovornost pridonoseći sigurnosti u regiji i širom svijeta”, rekao je Salestrand.

Dva dokumenta daju smjernice za vojne investicije od 2021. do 2025. godine, jedan će biti objavljen 19. svibnja, a drugi kasnije ove godine. U međuvremenu, povećana potrošnja u Švedskoj usredotočena je uglavnom na dvije mehanizirane brigade, a planirana je nadogradnja tenkova i borbenih pješačkih vozila, te nabava novih minobacača. Švedska također planira nabaviti više komunikacijskih uređaja, kamiona i drugih osnovnih sredstava za svoje vojnike.

Mornarica planira nabaviti dvije podmornice sljedeće generacije i uložiti dodatna sredstva u borbu protiv podmornica.

Švedsko ratno zrakoplovstvo planira nastaviti sa nabavom zrakoplova Gripen E u razdoblju 2019 i uz početnu operativnu sposobnost 2023. U rujnu Švedska planira provesti svoju najveću nacionalnu vojnu vježbu u posljednjih 20 godina, Aurora 17, s oko 20.000 sudionika.

Osim programa T-X, Salestrand je rekao da su se švedske male i srednje tvrtke više nego ikad prisutne obrambenom tržištu SAD-a. Obraćajući se Trumpovoj administraciji i uzrečici “buy America”, Salestrand je napomenuo da se program Gripen procjenjuje na 40 posto američkog sadržaja i da Švedski sporazum o obrani sa SAD-om osigurava slobodnu i poštenu trgovinu.

“SAD su glavni trgovački partner Švedskoj, a ta trgovina stvara poslove”, rekao je Salestrand. “Naša vlastita analiza pokazuje da je u Sjedinjenim Državama otvoreno oko 330.000 radnih mjesta zbog izvoza proizvoda iz SAD-a u Švedsku”.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)