Vjeruje se kako je Švedska vrlo blizu donošenja odluke o raketnom sustavu protuzračne obrane, navodi dužnosnik Raytheona na obrambenom sajmu DSEI u Londonu. Švedska je objavila natječaj za sustav protuzračne obrane, a glavna se borba vodi između raketnog sustava Patriot kojeg proizvodi američki Raytheon i francuskog konzorcija Eurosam sa njegovim raketnim sustavom SAMP/T.

Ovo nije prvi put da su spomenute dvije ponude jedna protiv druge na europskom tržištu. Oba sustava su sudjelovala na poljskom natječaju za program Wisla. Poljska je na putu za odabir Patriota nakon dugogodišnje rasprave o tome ispunjava li izbor sve zahtjeve zemlje.

Michael Tronolone, direktor za Europu u sklopu Raytheon Integrated Defense Systems, izjavio je u srijedu za Defense News kako očekuje da će Švedska u vrlo kratkom roku napraviti izbor. U očekivanju brzog sporazuma, Raytheon je pripremio nacrt pisma između američke vlade i Švedske, rekao je Tronolone.

Švedski natječaj je sustav PZO doživio je malu odgodu zbog usuglašavanja proračuna. No, nedavno je švedska vlada krenula s proračunom, a u njemu je za PZO izdvojila oko 9 milijardi dolara, ohrabrujući dobavljače da je Švedska predana kupnji sustava, tvrdi Tronolone.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)