Švicarske vlasti ponovno pokreću program nabave borbenih zrakoplova nakon što je referendum iz 2014. godine obacio takvu mogućnost. Švicarski ministar obrane Guy Parmelin predstavio je 6. rujna Bundesratu (Švicarsko ministarsko vijeće) prijedlog za kompletnu zamjenu 26 F-5E/F i 31 F/A-18C/D švicarskog ratnog zrakoplovstva (SwAF).

Plan predviđa zamjenu obje vrste zrakoplova početkom 2023. godine, uz zamjenu sadašnjih 35mm Oerlikon PZO i raketa Rapier (SAM) s novim sustavom protuzračne obrane u sklopu programa BODLUV.

Dok se komisija za evaluaciju ponuda Švicarskog ratnog zrakoplovstva SwAF-a za nove borbene zrakoplove – NKF (Neues Kampfflugzeug) – susrela s vanjskim stručnjacima 14 puta od travnja 2016., razmatra se nekoliko opcija za pristup nabavi.

Glasnogovornik vlade izjavio je kako će Bundesrat vjerojatno odlučiti kasnije ove godine pokrenuti Zahtjev za ponudom (RFP), pod uvjetom da dobije zadovoljavajuće odgovore na svoja pitanja. Prema MoD-u, RFP će biti poslan na Saab za Gripen-E/F; Airbus za Typhoon (vjerojatno za Tranche 3 s AESA radarom); Dassault za Rafale (vjerojatno verziju F4); Boeing za F-18E/F (vjerojatno Super Hornet Advanced) i Lockheed Martin za F-35.

Izbor tvrtki jasno ukazuje na to da se SwAF namjerava ponovo dobiti sposobnosti za djelovanje zrak-zemlja izgubljenu 1994. godine sa Hawkerovim “Hunterom” i sposobnošću izviđanja izgubljenom 2003. s umirovljenjem Mirage IIIRS-a.

U proljeće 2017. prihvaćena je 509 milijuna USD vrijedna nadogradnja i modernizacija Hornet flote. Zrakoplov će dobiti strukturalnu nadogradnje, zamjenu zastarjele avionike i novu raketu BVR. Ministri su, međutim, odbili (97 protiv 85) predloženi plan za dodavanje sposobnosti zrak-zemlja. Ta je sposobnost navodno dodana novom planu nabave borbenih zrakoplova.

Najnovija javna ispitivanja švicarskih medija pokazala su tendenciju podrške novom borbenom zrakoplovu, ali odbacivanje F-35 kao preskupog rješenja.

 

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)