Na inženjerijskom poligonu „Cerovac“ u vremenu od 12. do 16. prosinca 2016. godine provedeno je taborovanje polaznika Specijalističke vojne obuke vojnika roda inženjerije: pionirske, pontonirsko-amfibijske i strojno-graditeljske specijalnosti. Polaznici specijalističke vojne obuke provodili su vježbe sa ubojnim sredstvima, obuku savladavanja vodenih zapreka i obuku rada na inženjerijskim sredstvima u terenskim uvjetima.

Zadnjeg dana taborovanja provedena je vježba rušenja elemenata, najzahtjevnija u planu predviđenih vježbi, koja predstavlja krunu obuke vojnika pionirske specijalnosti. Pioniri na toj vježbi, uz stručni nadzor instruktora, sami izrađuju proračune za rušenje pojedinih elemenata, dimenzioniraju eksplozivne naboje, postavljaju ih na elemente, pripremaju mrežu za paljenje i provode rušenje raznih elemenata od materijala kao što su drvo, armirani beton i čelik.

Provedba takve vrste vježbe zahtjeva vrhunsku obučenost i poznavanje rada s eksplozivnim sredstvima, pri čemu su mjere sigurnosti u radu na prvom mjestu.
Nakon provedenog taborovanja polaznici specijalističke vojne obuke vratili su se u vojarnu „Kamensko“, gdje ih još očekuje završni tjedan obuke.

Tekst i foto: OS RH/Tihomir Slanac

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)