Isporuka prvih zrakoplova za naprednu obuku T-50 Golden Eagle proizvođača Korean Aerospace Industry (KAI) za Tajland započela je 8. siječnja, izvijestili su južnokorejski mediji.

Dva prva zrakoplova od ukupno četiri iz prve serije napustili su Seul u pravcu Bangkoka, budući da Tajlandsko ratno zrakoplovstvo (RTAF) započinje proces zamjene trenutne flote zrakoplova Aero L-39 Albatros.

Tajland je trenutno naručio 12 T-50TH zrakoplova u dvije serije od četiri i osam. KAI se nadao prošle godine da će uskoro početi razgovore za dodatna četiri zrakoplova prema izvornom tajlandskom zahtjevu za 16 zrakoplova, no to se još uvijek nije dogodilo. Postoji mogućnost odnosno opcija nabave čak 18 T-50TH.

Početak isporuke zrakoplova za Tajland dolazi nekoliko mjeseci nakon što je krajem rujna 2017. objavljeno da će Ratno zrakoplovstvo Južne Koreje nabaviti nepoznati dodatni broj zrakoplova TA-50 počevši od 2019. godine kako bi ih dodali floti koja broji više od 70 zrakoplova.

Pored Tajlanda i Južne Koreje, isporučeno je Filipinima 12 zrakoplova FA-50, šest od 24 naručena FA-50 isporučeno je u Irak, a Indonezija je primila 16 zrakoplova T-50.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)